|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей Читач — газета Тверду їжу треба пити «Чому виникає синдром подразненого кишківника? Як поліпшити стан слизової оболонки цього органа?» Марія Ц. Черкаська область.
СИНДРОМ подразненого кишківника — хронічне захворювання, яке в більшості випадків виникає через проблеми верхніх відділів органів травлення, незбалансоване харчування, споживання їжі, яка в деяких людей не перетравлюється. Він супроводжується діареєю, закрепом або чергуванням цих станів із відчуттям болю в животі та здуттям. Позбутися цього синдрому досить легко. Треба зробити копрограму, тобто здати аналіз калу, за яким можна визначити, яка їжа не перетравлюється, й відповідно відрегулювати раціон і роботу тих органів, що перебувають у дисбалансі. А ще треба добре жувати. Тому що повністю перетравлена їжа добре всмоктується, якщо ж її погано пережували, до того ж іще не виділилися ферменти, жовч, є нестача шлункового соку, вона не перетравиться. Така їжа, потрапляючи в кишківник, застоюється, бродить, подразнює його стінки, бо там перетравитися вже не може. Це все супроводжується здуттям живота. Адже, коли процес травлення уповільнений, патогенні бактерії встигають з’їсти більше, відповідно провокуючи метеоризм. У разі значного порушення травлення, коли зі слизовою оболонкою тривалий час контактують неперетравлені компоненти їжі, процес бродіння та гниття посилюється, й кишківник не в змозі засвоїти таку їжу, спрацьовує на викид, що супроводжується проносом. Стан слизової оболонки кишківника — це індикатор роботи органів усього травного тракту. Іншого шляху, щоб усунути згубний вплив неперетравленої їжі на слизову оболонку кишківника, як налагодження роботи органів травлення, відмова від переїдання, споживання сирих, важких для травлення продуктів, немає. Якщо з’їсти, наприклад, яблука, та ще й багатенько, це може спричинити загострення синдрому подразненого кишківника. Яблука у великій кількості не можуть перетравитися, подразнюють кишківник і провокують пронос. Те саме відбувається й з іншими продуктами. Коли людина з’їдає легку їжу, яку може перетравити, то синдрому подразненого кишківника не буде. Щоб було добрим травлення та інші органи працювали ефективно, дотримуйтеся правила: тверду їжу треба пити. Тобто якщо людина пережувала їжу до стану води, то їжа зможе перетравитися. Якщо ж заковтувати, особливо такі важкі продукти, як м’ясо, вони не перетравляться, стоятимуть у шлунку. Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем. Ольга КОМАР, нутриціолог.
Фітозасоби від нетримання сечі «Мені 85 років. Маю проблеми із сечовипусканням. Удень — підтікання сечі (нетримання), вночі такого немає, але встаю в туалет 1-2 рази. Як боротися з цією проблемою?» Оксана К. Київська область.
ОСНОВНІ причини підтікання сечі в жінок із віком — послаблення м’язів тазового дна, зміщення органів черевної порожнини в малий таз, зміна гормонального тла. Коли розтягуються м’язи тазового дна, вони не здатні втримати сечовий міхур у правильному анатомічному положенні, в результаті чого він опускається й тисне на піхву. Тоді ймовірні мимовільні сечовипускання, особливо, коли жінка напружилася. Тож треба робити вправи для тренування м’язів піхви та тазового дна. Для цього, стоячи чи сидячи, на глибокому видиху міцно затиснути, підтягнути м’язи промежини вгору. У цьому положенні затримати м’язи на 10-15 секунд. Жінкам в літах робити так потрібно до 100-200 разів на день (починати з меншої кількості — 10-30 разів і поступово збільшувати). Без тренування м’язи слабшатимуть, а підтікання посилюватиметься. Помічними будуть і деякі рослини. Так, глуха кропива біла має властивість затримувати підтікання, поліпшує стан лімфи. Столову ложку подрібненої трави залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Випити за два прийоми. Курс 3-4 тижні. Після тижневої перерви можна повторити. Добре допомагає також суміш насіння кропу та звіробою. Столову ложку суміші залити склянкою окропу. Настояти, укутавши, 2-3 години, процідити. Склянка напою на один прийом. За день можна випивати 1-2 склянки. Курс — місяць. Сечовий міхур зміцнює насіння дикої моркви. Столову ложку насіння залити 250 мл окропу, настояти 10-15 хвилин, випити протягом дня. Курс — 21 день, тиждень перерва й повторити. Заспокійливий чай із дикої моркви (суміш: чайна ложка подрібненого насіння дикої моркви, стільки ж меліси або ромашки залити склянкою окропу, настояти 10-15 хвилин, перед вживанням процідити) доцільно пити ввечері, адже він допомагає зменшити стрес та поліпшити якість сну, що сприяє зміцненню імунітету. Олена СВІТКО, фітотерапевт. Версія для друку До списку статтей |