Архів
Вівторок,
3 вересня 2024 року

№ 36 (20080)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну

Безпека — насамперед

Роман КИРЕЙ.

Розпочався новий навчальний рік. Як поінформували в Черкаській ОВА, школярі здобуватимуть освіту переважно очно.

ЗІ СЛІВ очільника обласної військової адміністрації Ігоря Табурця, місцева влада та спонсори доклали чимало зусиль, аби учні та вчителі перебували в безпеці під час повітряних тривог: у 99 відсотків шкіл області обладнано найпростіші укриття. Крім того, побудовано два протирадіаційні сховища.

Нещодавно уряд затвердив експериментальний проєкт зі створення захищених просторів у школах. Ідеться про громади в регіонах із помірним та задовільним рівнями ризику, тобто таких, як Черкащина. У школах, де немає сховищ або протирадіаційних укриттів, мають бути відповідним чином обладнані приміщення. Для цього підходять підвали, цокольні та перші поверхи, де учні зможуть перечекати загрозу ворожого обстрілу.

Одне з новозбудованих укриттів — у Монастирищі Уманського району. Просторе та сучасне приміщення повністю відповідає вимогам до споруд цивільного захисту. Тут є всі умови для тривалого й безпечного перебування.

— Будуємо та переобладнуємо наявні укриття, орендуємо нові приміщення, — розповів начальник ОВА Ігор Табурець. — Загалом поточні та капітальні ремонти проведено у 87 найпростіших укриттях по області. Ці витрати взяли на себе місцеві бюджети.

Приміром, у Смілянській громаді приміщення одного з навчальних закладів зведене майже століття тому. Облаштувати укриття тут не було технічної можливості. Тож досі навчалися за змішаною формою. Під час тривог ходили до укриттів, що в будівлях по сусідству. Тепер мають власне — новозбудоване, протирадіаційне, розраховане на 380 осіб. Об’єкт забезпечений системою вентиляції, альтернативним живленням, автоматичною пожежною сигналізацією, вигодами для людей з особливими потребами. Навчальні класи тут теж облаштовані за останніми вимогами освітнього процесу. Спорудження укриття профінансовано коштом державного та місцевого бюджетів.

Проте, як свідчить практика, це радше виняток, ніж правило: коштів у більшості громад на втілення подібних проєктів переважно катма. Так, у Бобрицькій ОТГ Черкаського району потреба збудувати укриття для учнів місцевого ліцею назріла давно. Як тимчасовий вихід із ситуації пристосували під нього овочесховище, що дає змогу проводити навчання у змішаному форматі. Щоб спорудити протирадіаційне укриття на 200 осіб, потрібно понад 60 млн грн. Відповідна інформація міститься на порталі «Прозорро». Оскільки таких коштів у громади нема (весь її бюджет на нинішній рік становить 64 мільйони гривень, із яких половина йде на утримання шкіл, закладів культури та спорту), то керівництво сподівається на допомогу держави. За інформацією очільниці ОТГ Олени Штефан, усе, що змогли наразі оплатити, — це виготовлення проєктно-кошторисної документації, яка затягнула на мільйон гривень. Як буде далі, сказати важко. До того ж, відповідно до коментарю ОВА, жодного рішення щодо цього проєкту не ухвалено…

Як свідчать реалії, безпека освітнього процесу на третьому році повномасштабної війни й досі далека від оптимальної, особливо в дитсадках. Найкраща ситуація, інформують у Міносвіти, в західних регіонах. Дещо гірша — на Миколаївщині, Харківщині, Херсонщині та Дніпропетровщині. Там кількість споруд цивільного захисту не сягає і половини від потреби. Навіть у столиці проблема з укриттями досі актуальна. Черкащина ж за цим критерієм опинилася в «середнячках». Але такий результат геть не привід заспокоїтись і сісти склавши руки. Це особливо стосується працівників профільного управління обласної військової адміністрації.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють: вода нормальна
Читати
У центрі збирають кукурудзу
Читати
Борги зростають
Читати
Резонансна справа — в суді
Читати
Додатково звертатися не треба
Читати
Закликають не зволікати
Читати
Стартували аукціони з оренди
Читати
Підгодовуємо Африку
Читати
Перенавчання за державний кошт
Читати
Продають протезний завод
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове