Архів
Вівторок,
10 вересня 2024 року

№ 37 (20081)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Агроперспектива

Гірчиця — для господарів скарбниця

Олександр ВЕРТІЛЬ.

Сумська область.

СЕРЕД пікантних і корисних приправ, якими залюбки присмачують страви гурмани й загалом шанувальники здорового харчування, чільне місце посідає гірчиця. Щоправда, про неї згадують лише в окремих випадках, наприклад, коли на столі красується холодець. А взагалі вона належить до так званого запасного харчового ешелону і мало хто задумується, що видів гірчиці не один і не два, а значно більше: звичайна біла, жовта (сарептська), чорна, салатна, солодка баварська, французька з чорного насіння, діжонська…

Між іншим, чимало її видів ростуть в Україні, в тому числі на Сумщині, де останніми роками місцеві аграрії звернули особливу увагу на цю нішеву культуру. За інформацією Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА, якщо раніше гірчицю висівали на не більш ніж тисячі гектарів, то торік площу під нею розширили майже в 10 разів, намолотивши 11,2 тисячі тонн зерна, або на круг 12,7 центнера, що значно перевершує позаторішні показники. Нинішнього, 2024-го, під гірчицю відвели понад 9 тисяч гектарів, а її вирощуванням займаються кілька десятків суб’єктів господарювання в усіх без винятку п’яти районах області.

Власне, на переконання фахівців, такі зміни цілком закономірні: просто настала пора, коли ті чи інші культури поступово вичерпують свій економічний резерв, а на заміну приходять більш вигідні й затребувані на сучасному ринку. Саме такою виявилася гірчиця, яка до того ж має унікальні властивості чудового сидерата, що в усі часи цінується особливо високо.

Цю думку поділяє і підтримує Сергій Чубенко — директор з виробництва підприємства ТОВ «МХП-Україна урожайна». В селі Хоминці Роменського району господарство посіяло гірчицю на площі 1172 гектари. Позаторік починали з 224, торік збільшили до 1115, а цьогорічної весни посівну розпочали саме з цієї культури.

Оскільки в господарстві вирощують також соняшник, сою, зернову кукурудзу, озимий ріпак та пшеницю, то завдяки гірчиці вдається придержуватись оптимальної сівозміни, що вельми важливо для підтримання належної родючості землі. Сіють білу і чорну — залежно від укладених контрактів на поставку врожаю. Цього року — чорну. Для збирання наприкінці липня — на початку серпня використовують сучасну техніку з ріпаковими столами, що дає змогу уникати втрат.

Технологія догляду чимсь особливим не вирізняється — дещо подібна до соняшникової чи соєвої. Ось тільки шкідники і хвороби завдають чималих клопотів — доводиться ретельно стежити за станом посівів і за потреби відразу ж обробляти їх відповідними препаратами.

Так само організовано роботу у фермерському господарстві «Колос» на Краснопільщині, що межує з росією і нині піддається численним обстрілам. Однак, як і торік, тут відвели під гірчицю 250 гектарів — на 100 менше, аби не наражати на небезпеку механізаторів, адже у воєнних умовах важко організувати належний догляд.

Як розповів директор ФГ Олексій Кунець, торік вирощували жовту, а цього року посіяли білу гірчицю: такі умови укладеного контракту на поставку врожаю. Це дуже важливо, адже таким чином господарство дістає гарантії збуту, чого не скажеш про інші культури, скажімо пшеницю чи гречку. Та й рентабельність останніх скочується донизу, а ось гірчиця забезпечує хай і не шалені, а все ж прибутки, що дозволяє підтримувати належний рівень рентабельності виробництва.

У тому, що ця нішева культура поступово завойовує нові площі, неабияке значення має робота ПП «Натур Світ», розташованого в селі Вільшана поблизу Недригайлова Роменського району. На аграрній мапі Сумщини підприємство з’явилося півтора десятка років тому. Тут успішно вирощують і переробляють не тільки гірчицю, а й коріандр, низку інших культур, виготовляють кілька видів олії, прянощів, порошку, спецій, макухи, приправ.

Підприємство налагодило зв’язки з колегами з Індії та Колумбії, укладає угоди на постачання сировини з місцевими товаровиробниками. Окрім того, «Натур Світ» тісно співпрацює з рядом відомих в Україні торговельних мереж і компаній — це розширює можливості для укладання форвардних контрактів. При цьому тут дотримуються екологічних стандартів, маючи відповідні сертифікати, які щороку підтверджуються.

У «Натур Світі» активно працюють над освоєнням нових культур, зокрема пахучого кропу, налагоджують виготовлення спецій та ефірної олії з анісу, кмину, фенхелю, хріну, селери та інших рослин.

Тобто на Сумщині означили і почали опановувати якісно нову рослинницьку нішу, що обіцяє добротні продовольчі, економічні та екологічні результати.

Обнадійливих перспектив додає створена торік Асоціація спецій України — реальними стають формування великих поставок продукції на зовнішні ринки не тільки Європи, а й світу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Полтава — у жалобі
Читати
Масштабне екологічне лихо
Читати
Велике переселення у вищих ешелонах
Читати
Каже, що до зими майже готові
Читати
Витрати покриватимуть повністю
Читати
Потреба в укриттях залишається
Читати
Перший етап почався
Читати
Серпневий авторекорд
Читати
I професія, і покликання
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове