Архів
Вівторок,
10 вересня 2024 року

№ 37 (20081)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Зі смаком рідної домівки

Ганна БОЙЧУК.

Фото з відкритих джерел.

НАБЛИЖАТИ перемогу можна зброєю, пожертвами на військо, а можна і так, як Валентина Лясківська, — медовим печивом. Жінка мешкає в Козятині на Вінниччині, випікає смаколики для захисників України з травня 2022 року. З її добрих умілих рук за цей час волонтери відправили на фронт понад 3,5 тонни печива.

Пані Валентина добре знає, що її смаколики там, у воєнному пеклі, буває, виручають бійців. Адже не кожен може взяти з собою їжу на бойове завдання, а коржик у кишені — як знахідка. Випікає вона печиво з медової карамелі, яку також варить сама. Рецепт адаптований і випробуваний: у каструлю закладає півтора кілограма меду, 1,2 кг цукру, сіль і мелений імбир. Карамель, яка топиться і вариться на маленькому вогні, слід постійно помішувати. Коли солодка маса готова, додає соду. Останнім складником до варива додається кілограм маргарину.

За словами жінки, для замішування тіста карамель повинна охолонути упродовж двох годин до 45-50 градусів, тут важливо не пропустити саме таку температуру, інакше примхливий мед не дозволить отримати потрібний заміс.

Потім жінка обережно додає по одному яйця, приблизно їх потрібно до десятка. Замісивши тісто, тривалий час витримує його в холодильнику, відтак формує коржики і відправляє на 10-15 хвилин у духовку. Уважно стежить, щоб не перепеклись. І ось тішить око рум’яне печиво, якого в магазині не купиш! За день, як добре йдеться, жінка випікає до 20 кілограмів медових ласощів.

«Печиво, звісно, затратне за вартістю продуктів, — каже Валентина, — проте це виправдано, воно може зберігатися свіжим до пів року, з часом стає м’якшим. Відправляючи його хлопцям, можна не боятися за якість. Так само тісто у морозильній камері може зберігатися до року».

Пані Валентині 62 роки, захисників вважає своїми дітьми, які потребують допомоги, любові і… смачних домашніх коржиків. Захищають Україну двоє зятів її сестри, родина молиться за них.

Подяку за смаколики надсилають телефоном Валентині Леонідівні бійці з фронту, іноді просять майстриню передати їм печива. На знак вдячності надіслали жінці два прапори з автографами поціновувачів її праці — ці реліквії на почесному місці в оселі.

«Було таке, що неподалік Покровська дронами скидали коробки з печивом. Воно дуже ситне, хлопці його розкладають по кишенях, з’їдають два-три й запивають водою. Розповідали, що навіть по дві доби витримували на моєму печиві, — ділиться Валентина. — Тож є для кого пекти і пекти. Хай згадують рідну домівку і знають, що їх чекають живими й неушкодженими. Я почала записувати кількість відправок з червня 2022-го, то на 21 липня цього року випекла 3078 кілограмів та 900 грамів печива».

Борошно, мед, яйця Валентині Лясківській надають місцеві волонтери. Допомагають і мешканці Козятина, приносять продукти, а дехто по 10-20 гривень. «Люди діляться кожною зайвою копійкою, — каже жінка. — Вони так мріють про перемогу».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Полтава — у жалобі
Читати
Масштабне екологічне лихо
Читати
Велике переселення у вищих ешелонах
Читати
Каже, що до зими майже готові
Читати
Витрати покриватимуть повністю
Читати
Потреба в укриттях залишається
Читати
Перший етап почався
Читати
Серпневий авторекорд
Читати
I професія, і покликання
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове