Архів
Вівторок,
10 вересня 2024 року

№ 37 (20081)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Духовність

«Свою Україну любіть...»

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

ЗУСТРІЧ із письменниками-мислителями — головою Всеукраїнського об’єднання «Просвіта» імені Тараса Шевченка Павлом Мовчаном та першим президентом Всеукраїнського об’єднання «Союз-Чорнобиль» Володимиром Шовкошитним у Рівному в цей буремний час стала справжнім ковтком джерельної води.

Її організували Рівненське обласне та міське об’єднання «Просвіти», які очолюють Іван Вєтров та Катерина Сичик.

Відверту розмову із, без перебільшення, батьками незалежності України вирішили назвати «Історія, яку написали ми». Бо і Павло Мовчан, котрий нещодавно відзначив славне 85-ліття, і Володимир Шовкошитний, які були народними депутатами перших скликань, насамперед мислителі, носії незламного українського духу й проникливого українського слова. Саме тому розмова «очі в очі» надто важлива сьогодні, наголошує пан Вєтров, який виступив її ведучим.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у російсько-українській війні. А потім полилися спогади-роздуми. Хліб по 14 копійок та ковбаса по 2.20 — здавалося б, чого ще не вистачало українцям? І раптом з’являються пасіонарії, які ведуть спраглий до свободи народ. Як свого часу в бідному українському селі з’явився Тарас Шевченко, з котрим і досі звіряємо свої думи й прагнення. А його «Кобзар» завжди на покуті в кожній українській хаті. Бо це він влучно сформулював нашу національну ідею: «В своїй хаті своя правда!».

Яка ж формула національної ідеї в країні, що втратила понад 20 відсотків території?

Україна відбулася, бо є покоління, що перейняло естафету з батьківських рук і нині захищає нашу незалежність зі зброєю в руках. А свобода, яка живе в генах молодих українців, — то їхній головний життєвий вимір.

Маємо повернути суверенітет в кордонах 1991-го. Далі, кажуть мислителі, Україна має стати ідейним лідером нової європейської цивілізації. А вся світова система безпеки буде переписана.

Говорили про рідну мову, історію, Голодомор 1947 року: його глибоко досліджує Павло Мовчан, котрому тоді дивом вдалося вижити на рідній Київщині. Й про багато інших речей, що є визначальними для нашої ідентичності. Бо Україна — це ми. Іншої, як і «другого Дніпра», в нас немає.

Дуже схвально відгукнулися письменники про ухвалення парламентом закону про заборону діяльності московської церкви в Україні. «Просвіта» обстоювала це з перших днів нашої незалежності!

Гості прочитали власну поезію та репрезентували свої книжки, які не втомлюються видавати. Охочі придбали їх — із автографами авторів.

На завершення всі разом заспівали Гімн України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Полтава — у жалобі
Читати
Масштабне екологічне лихо
Читати
Велике переселення у вищих ешелонах
Читати
Каже, що до зими майже готові
Читати
Витрати покриватимуть повністю
Читати
Потреба в укриттях залишається
Читати
Перший етап почався
Читати
Серпневий авторекорд
Читати
I професія, і покликання
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове