Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Погіршився слух? Можливо, ослабли нирки

Валентина МОНЧУК,

нефролог.

У БАГАТЬОХ людей похилого віку погіршується слух. Це може свідчити про ослаблення нирок. Здорові — це не тільки добрий слух, а й міцні кістки, нормальний артеріальний тиск, бадьорість та енергійність.

Насамперед слід пам’ятати, що нирки люблять тепло. Для збереження їхнього здоров’я не можна переохолоджувати стопи, коліна, стегна, поперек.

Нирки не люблять гострої, копченої, смаженої, солоної їжі, наваристих бульйонів. А також надміру в раціоні білка: м’яса, риби, сиру — ці продукти потрібно вживати в невеликій кількості, чергуючи між собою. 2-3 дні на тиждень корисно робити пісними — без тваринної білкової їжі.

Корисні ходьба, масаж попереку, а також вправи, які допомагають знімати затиснення та поліпшують кровообіг у ділянці попереку. Наприклад, нахили верхньої частини тулуба із комфортним розслабленням (можна спиратися на стілець для підтримки рівноваги). Також можна лягти на спину та підтягнути зігнуті в колінах ноги до живота й полежати в такому положенні 10-20 секунд.

Оздоровлення нирок настоєм листя берези. Настій молодого травневого листя берези очищає кров, добре налагоджує обмін речовин, тобто відчутно полегшує роботу нирок, поліпшуючи їхній стан.

Два маленькі листочки (або чайну ложку подрібненого сушеного листя) залити склянкою окропу та годину настоювати. Зазвичай п’ють одну склянку теплого настою щодня вранці чи ввечері за 30 хвилин до їди. Він не має гірчити (якщо гірчить — заварювати менше листя або доливати більше води). Тривалість курсу — 5-30 днів. За потреби його можна повторити через місяць.

Очищення нирок настоєм кореня лопуха. Для очищення крові та нирок столову ложку коренів лопуха залити склянкою окропу й тримати на слабкому вогні 30 хвилин, часто помішуючи. Процідити. Приймати теплим по половині склянки двічі на день до їди протягом тижня. Повторний курс можна провести через місяць.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове