Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Лікуючись, не нашкодьте собі

Оксана ГАЛЬЧУК,

фармацевт.

У РАЗІ застуди, вірусних захворювань, лихоманки, жару, ломоти в тілі тощо лікарі часто призначають доступний і відносно безпечний засіб — препарати на основі парацетамолу. Зазвичай вони діють швидко й полегшують перебіг хвороби. Але пацієнтам потрібно знати, що в поєднанні з деякими харчовими продуктами цей засіб стає небезпечним. Тому ці препарати треба вживати зі значними часовими проміжками.

Хоча засоби на основі парацетамолу часто належать до безрецептурних, їх продають у кожній аптеці, перед застосуванням необхідно порадитися із сімейним лікарем, а також уважно прочитати інструкцію щодо рекомендованої дози та інших застережень. Бо перевищення дози, тривалий прийом препарату можуть спричинити серйозні подразнення шлунка.

Крім того, запивати парацетамол найліпше звичайною водою. Експерти попереджають, що змішувати засіб із напоями, котрі містять етанол (алкоголь) навіть у невеликій кількості, вкрай небезпечно. Така комбінація призводить до ушкодження печінки. Медики нагадують, що етанол міститься у кефірі, кумисі, квасі, розсолах, а також бананах (особливо якщо вони перезрілі), соліннях тощо.

Нормальному засвоєнню парацетамолу перешкоджають і деякі інші продукти, що містять багато пектину та вуглеводів. Це, наприклад, овочі з родини хрестоцвіті, включно з білоголовою та брюссельською капустою, а також броколі. Змішувати ліки не рекомендовано з чаєм із гібіскусу.

Тому дуже важливо дотримуватися правил прийому ліків, зазначених в інструкції.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове