Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Перевірте свій запас заліза

Ольга КОМАР, нутриціолог.

Набряки на тілі, випадіння волосся, задишка, блідість шкіри, пігментація. Причин цьому може бути кілька. Але якщо до перелічених симптомів додається ще й нестача сну, велика ймовірність, що в організмі низький рівень феритину.

Що таке феритин?

ЦЕ ТИП білка, який відповідає за запас заліза в організмі. Одна молекула феритину може зв’язувати до 4500 атомів заліза та тримати їх у «золотому банку» організму, приміром, на випадок крововтрат, щоб потім швидко поповнити нестачу заліза. Останнє транспортує кисень у крові, впливає на вироблення гемоглобіну та регулювання роботи імунної системи, є важливим мікроелементом в еритроцитах, переносить кисень до клітин організму. А феритин зберігає залізо та вивільняє його, коли воно потрібне організмові. Тож, коли феритину недостатньо, виникає анемія, бо нестача заліза не поповнюється.

За низького рівня феритину з’являються слабкість, швидка втомлюваність, серцебиття, задишка, сонливість удень, запаморочення, апатія та дратівливість, потяг до солодкого, погіршується пам’ять, виникає синдром неспокійних ніг, набряки, людина часто хворіє, підхоплюючи різні інфекції.

Дехто, маючи перелічені вище неприємні відчуття, скидає їх на старший вік та появу хвороб серця, нирок чи погане харчування. Насправді це не так. Якщо поповнити рівень феритину, ці симптоми минуть.

Ще одна його функція — регенерація, тобто він сприяє загоєнню ран як усередині, так і зовні на тілі. Коли рівень феритину низький, передусім страждають органи, які мають агресивне, кисле, середовище, — порожнина рота, шлунок, піхва, уретральний канал. У шлунку, крім виразок, може виникнути хронічний процес запалення слизової оболонки, що дає каловий запах із рота або інший неприємний запах, який не минає й після лікування антибіотиками. Про його нестачу свідчить схильність до проносу, кашкоподібний кал, постійне газоутворення й здуття живота, а також часта поява кандидозу, циститу та інших урогенітальних недуг.

За браку феритину виникають виразки в куточках рота, тріскають губи, є постійні стоматити й виразки в порожнині рота. Будь-які ушкодження на тілі, навіть після укусів комах, погано гояться, на їхньому місці залишаються шрами та пігментація.

Чому в разі браку феритину виникають набряки кінцівок чи розбухле обличчя вранці? Річ у тому, що лімфа, яка чистить кров від токсинів, на 80 відсотків складається із плазми, яка є білком, і це феритин. Тому за нестачі цього білка у лімфі виникає застій.

Окрім того, феритин бере участь в утворенні колагену, тобто підтримує тургор, пружність шкіри, запобігає утворенню зморщок, допомагає шкірі протистояти сонячному ультрафіолету та змінам температури. Саме тому за низького його рівня можуть з’явитися пігментні плями як коричневого, так і за типом вітиліго — білого кольору, а також обвисання шкіри, глибокі зморшки.

Перевірити рівень феритину потрібно й тим, хто часто й довго хворіє, легко заражається, застуджується й згодом тривалий час не може повернутися до нормального стану та відновитися.

Чому виникає білковий дефіцит

РІВЕНЬ феритину в організмі визначають під час аналізу крові. У нормі цей показник має бути трохи вищий за 100 нг/мл. Його нестача часто виникає у людей зі зниженою кислотністю шлунка, поганим відпливом, застоєм жовчі, а також у вагітних. Тому таким людям разом із прийомом засобів, що сприяють збільшенню феритину, потрібно обов’язково відновити роботу органів травного тракту: шлунка, жовчного міхура, підшлункової залози, печінки. Коли низька кислотність шлунка та погана якість жовчі, то білок феритин повністю не розщеплюється, погано засвоюється з продуктів.

Також низький його рівень характерний при автоімунних захворюваннях — ідеться про автоімунний тиреоїдит, вузловий дифузний зоб та інші. Тому, якщо виявили низький рівень феритину, перевірте ще й показники гормонів щитоподібної залози та гіпофіза. Якщо в їхній роботі є збій, відбувається порушення й білкового обміну в печінці, а це своєю чергою спричинює дисбаланс у виробленні цього білка.

Схильність до низького рівня феритину часто передається спадково. Якщо ваші родичі, особливо батьки, скаржилися на набряки, пігментацію, нестачу сил, потрібно перевірити рівень цього білка, щоб побороти неприємні симптоми.

Продукти, що містять феритин

КОЛИ феритин низький, багато лікарів пропонує пропити курс препаратів заліза. Це помилка, їх треба вживати, коли низькі показники саме заліза. Феритин — це білок, і його рівень відновлюють, споживаючи спеціальні натуральні засоби та білкові продукти і аж ніяк не залізо. Треба їсти м’ясо, печінку, морепродукти. Рекордсмени за вмістом феритину серед рослинної їжі — горіхи, бобові, гречка, чорнослив, курага, листова й морська капуста, кунжут, шпинат, яблука, гранати.

Фітотерапія та дієтотерапія

ОДНАК лише за рахунок їжі низькі показники феритину достатньо не підняти. Адже якщо він погано засвоюється, спершу необхідно збільшити цю здатність організму. А для цього нормалізувати функції органів травлення: печінки, жовчного міхура, підшлункової залози. Зробити це допомагають рослини, які мають протизапальні властивості, знімають спазми, сприяють виробленню ферментів підшлункової залози, соляної кислоти в шлунку, нормальному відтоку жовчі, оздоровленню мікрофлори кишківника тощо. Зважаючи на те, що органи травного тракту тісно взаємопов’язані, є фітозасоби, що комплексно діють на весь травний тракт. Зокрема, до таких належать кульбаба (квіти, корінь, листя), корінь лопуха, насіння фенхеля, кропу, листя чорниці, квіти календули тощо. Із них можна готувати збір або застосовувати кожну рослину окремо курсами по 2 тижні, чергуючи між собою. Скажімо, 2 тижні вживати настій кореня лопуха, потім 2 тижні — настій кульбаби, згодом — настій фенхеля й т. д. Настій готують із розрахунку: чайна ложка подрібненої сировини на склянку окропу, настоювати 30-60 хвилин. Випити за 3 рази за 15 хвилин до їди. Протипоказання: загострення хвороб органів травлення, індивідуальна непереносність.

Звісно, дуже важливо дотримуватися щадної дієти: вилучити гострі, копчені, смажені, жирні страви, уникати солодощів, білої здоби. А також страви, які зумовлюють у вас здуття живота, больові відчуття, печію тощо. Перевагу варто надавати вареним і тушкованим стравам: овочевим рагу, розваристим кашам, дієтичним супам, пісному м’ясу та рибі тощо.

Натуральні допоміжні засоби

ЩОБ було достатньо ферментів для травлення, можна підтримати роботу підшлункової залози, вживаючи засоби на основі папаїну та бромелайну. Ці рослинні ферменти чудово розщеплюють білки й сприяють їхньому засвоєнню. Для поліпшення жовчовиділення, відновлення роботи печінки дуже добре працює засіб на основі розторопші, артишоку, бетаїну та витяжки з кореня кульбаби. Лецитин допоможе розрідити загущену жовч, сприятиме її ліпшому виділенню та допоможе впоратися із застоєм у жовчному міхурі.

Підняти рівень феритину допомагають три високодозовані натуральні засоби — на основі водоростей хлорела, спіруліна, а також високодозований (10-15 тис. одиниць) рибний колаген.

Хлорела й спіруліна прискорюють обмін речовин. Хлорела містить багато травних ферментів, які розщеплюють складні білки, допомагають легкому всмоктуванню їх. У тому числі й основний шлунковий фермент — пепсин. Таким чином поліпшується травлення, знижується ризик виникнення спазмів шлунка, здуття живота та багатьох інших порушень травного тракту. Ці водорості також виводять з організму токсини й важкі метали, є джерелом енергії, посилюють імунітет, нормалізують рівень холестерину, сприяють швидкому відновленню після хвороб. А ще — уповільнюють процеси старіння, сприяють зниженню маси тіла. Тобто комплексно відновлюють організм.

Колаген, як і феритин, також білок, тому допомагає тримати рівень останнього в нормі, сприяє ліпшому засвоюванню. Окрім того, гальмує опущення органів, робить судини еластичними, пружними, чим запобігає інсультам та інфарктам, підтримує тонус у роботі кишківника, відновлює його слизову оболонку.

Програми оздоровлення та нормалізації феритину необхідно проходити під наглядом фахівця, щоб підібрати правильне дозування засобів і відстежувати їхню ефективність. Це допоможе зняти симп­томи задишки, позбутися урологічних проблем, набряків, хронічної втоми, уповільнити процеси старіння.

Перед застосуванням будь-яких рецептів та рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове