Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Дебати, дозволи і плани

Михайло ВЕДМІДЬ.

У НІЧ проти вівторка, 10 вересня, росію атакували дрони. Дісталося москві, на яку, за повідомленням місцевої влади, летіли 20 БпЛА. Росіяни назвали це найбільшою атакою безпілотників на московський регіон. Через напад із повітря у російській столиці призупинили роботу три головні аеропорти — «домодєдово», «жуковський» і «внуково». У «жуковському» на місці атаки безпілотника спалахнула пожежа. Загалом затримали понад 30 внутрішніх і міжнародних рейсів, також призупиняв роботу аеропорт у казані.

Губернатор московської області андрій воробйов поінформував, що у місті раменське уламки дрона впали на житловий будинок. Через це у кількох квартирах почалася пожежа. Загалом, за словами чиновника, понівечено 54 квартири зі 102, загинула 46-річна жінка, постраждали троє чоловік, 43 людини евакуювали у пункти тимчасового розміщення.

Своєю чергою російські військові сповістили, що за ніч збили 144 українські безпілотники у дев’яти регіонах: 72 БпЛА ліквідовано над територією брянської області, 20 — московської, 14 — курської, 13 — тульської, вісім — бєлгородської, сім — калузької, п’ять — воронезької, чотири — липецької та один дрон над територією орловської області.

Велику увагу світової громадськості привернули дебати кандидатів у президенти США. Дискусія, на якій обговорювалося 15 основних тем, тривала півтори години. Тема російсько-української війни стала третьою за часом: Дональд Трамп говорив про неї 3,46 хвилини, Камала Гарріс — 2,36. Довше кандидати дискутували тільки про економіку США та права на аборти. При цьому Трамп обіцяв закінчити війну та звинувачував опонентку в некомпетентності. Гарріс закидала Трампу дружбу з диктаторами та намір здати Україну володимиру путіну.

Експрезидент знову, як мантру, повторив свої головні тези: «Якби я був президентом, росія ніколи б цього не зробила» та «Якщо буду обраний президентом, закінчу війну ще до вступу на посаду». Ну а далі — кілька ключових фраз: «США витрачають на Україну $250 млрд, тому що вони не просять Європу, яка є більшим за нас бенефіціаром у розв’язанні цієї проблеми. У нас — від $250 млрд до $275 млрд. У них — від $100 млрд до $150 млрд. Європу треба змусити вирівнятися.

Дуже добре знаю Зеленського і путіна. У мене хороші стосунки. Якщо я переможу, то поговорю з одним, з іншим, зберу їх разом… А тепер у вас мільйони загиблих, і ситуація тільки погіршується. Це може призвести до Третьої світової війни... Зрештою, у путіна є ядерна зброя і, можливо, він її застосує. У найбільших інтересах США — закінчити цю війну».

А ось основні тези з виступу Камали Гарріс: «Трамп — слабкий і помиляється у питаннях нацбезпеки. Він захоплюється диктаторами й сам хоче бути подібним їм. Він сказав про путіна, що той може робити все, що йому заманеться, піти в Україну. Коли росія увійшла в Україну, він сказав, що це було блискуче.

Чому Трамп каже, що війна закінчиться протягом 24 годин? Думаю, він просто здасться. Але ми, американці, не такі. Ми об’єднали 50 країн, щоб підтримати Україну в її праведному захисті. Завдяки нашій підтримці — ППО, артилерії, снарядам, Javelin, Abrams — Україна стоїть як незалежна і вільна держава. Якби Трамп був президентом, путін сидів би зараз у Києві та дивився на решту Європи, починаючи з Польщі. Ми зберегли здатність Зеленського та українців боротися за свою незалежність. Трамп обожнює сильних світу цього, замість того щоб дбати про демократію. А саме це стоїть на кону».

Ось такі думки двох представників сильних світу цього, один із яких незабаром очолить наймогутнішу країну. Втім, добре відомо, що передвиборна риторика не завжди збігається з тим, що насправді робитиме і яким чином діятиме той, хто її виголошує, після своєї перемоги на виборах. До речі, за підрахунком телеканалу CNN, Трамп під час дебатів збрехав понад 30 разів, а його опонентка — один раз…

У центрі уваги суспільства також опинилася «епопея» з наданням дозволу нашими західними партнерами бити їхньою далекобійною зброєю по об’єктах на території країни-агресорки. Такий дозвіл Україна просить дати вже кілька місяців. Проте розуміння у США та Великої Британії (головних постачальників такої зброї) не знаходить.

Точніше, саме розуміння, судячи з риторики, таки знаходить, а от офіційного дозволу не отримує. На Заході пояснюють, що надання дозволу бити по цілях на території росії сприйматиметься останньою як пряма участь НАТО у війні проти рф. Це, мовляв, реальна загроза національній безпеці країн Північноатлантичного альянсу. А напряму воювати з ядерною державою вони не хочуть.

І ось у ЗМІ почала ширитись інформація, що крига нарешті скресла і Захід на чолі зі США найближчим часом дасть ЗСУ право бити по окупантах на сотні кілометрів у глиб їхньої території. І станеться це у середу, 11 вересня, під час візиту до Києва провідних дипломатів Британії і США Девіда Леммі та Ентоні Блінкена.

У результаті тривалого спілкування Президента і його команди із західними високопосадовцями останні заявили, що питання дозволу і довгострокової стратегії на наступний рік обговорюватимуть американський президент Джо Байден і англійський прем’єр-міністр Кір Стармер у п’ятницю, 13 вересня.

У ході цих перемовин, які відбулись у Вашингтоні, обидва лідери підтвердили свою підтримку України, назвавши її «непохитною». Однак за підсумками зустрічі не було оголошено про дозвіл українським збройним силам бити по цілях у глибину території рф. Утім, Байден і його команда дали зрозуміти, що вони хочуть почекати, поки Зеленський представить свій «план перемоги».

Видання Bloomberg пише, що відповідні рішення можуть бути ухвалені під час зустрічі світових лідерів на Генасамблеї ООН у США 24 вересня. А ось за даними джерел газети The Guardian, Велика Британія вже дозволила Україні бити крилатими ракетами Storm Shadow, що постачаються нею, хоч офіційно це не оголошується. Проте американський Інститут вивчення війни вже визначив щонайменше 225 потенційних цілей, які Україна може уразити після скасування обмежень.

Хай там як, а тепер чекатимемо на засідання Генасамблеї ООН. Точніше, на результати запланованої на наступний тиждень зустрічі у Вашингтоні Володимира Зеленського з Джо Байденом, а також кандидатами у президенти Камалою Гарріс і Дональдом Трампом. Спершу саме їм він має представити український План перемоги. Бо на сьогодні тільки ці постаті — найвище керівництво наймогутнішої держави — здатні забезпечити реалізацію його наповнення. Втім, у кожного свій план. Чи співпадуть?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Очисні споруди «мають впоратися»
Читати
Готуються приймати паломників
Читати
У фокусі — бюджет
Читати
Пшениці найбільше
Читати
Загроза посилюється
Читати
Визволили з полону
Читати
Виплавка сталі знизилася
Читати
Перестановка доданків
Читати
Зрадники всередині
Читати
З математикою проблеми
Читати
На аферистів знаходять управу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове