Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • В окупації

Або в «рускій мір», або ти ніхто

Підготувала

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Російська окупація, яка позиціонується москвою як захист російськомовного населення від міфічних бандерівців, насправді є колонізацією захоплених українських земель із подальшою їх інтеграцією у «рускій мір». Для цього у московитів є цілий набір перевірених методів. Один із таких — примусова паспортизація.

ВИДАВАТИ свої паспорти жителям окупованих територій росія почала одразу після вторгнення, максимально спростивши схему їх отримання. Мордору вкрай важливо «пов’язати» людей зі своєю системою, умовно кажучи, змусити «присягнути на вірність». А з часом, певні у рф, людина змириться, звикне до нових реалій і почне ідентифікувати себе як російського громадянина.

Попри прогнози путінських лизоблюдів українці масово відмовлялись змінювати громадянство. Певний час вони могли обійтися без російських документів. Але крок за кроком окупанти підводили їх до розуміння: або береш паспорт рф, або твоє життя у тебе ж удома стане нестерпним.

У квітні 2023 року кремлівський недофюрер підписав указ, згідно з яким мешканці захоплених регіонів, які не одержали російського паспорта, мали право залишатися на цих територіях лише до 1 липня 2024 року. Згодом, позаяк темпи паспортизації все одно були не такими, як хотілося, цей термін перенесли на 31 грудня 2024 року. Після цієї дати ті, хто не має паспорта ерефії, оголошуються «іноземними особами» та підлягають депортації. В окупованих регіонах уже облаштовують так звані центри тимчасового утримання іноземних громадян (читай — гетто), куди будуть депортувати українців. Уповноважений ВР України з прав людини Дмитро Лубінець підтвердив цю інформацію.

Водночас, щоб примусити українців якомога швидше вливатись у смердючий «рускій мір», ідейні нащадки «таваріща сталіна» вдалися до перевірених радикальних методів.

Почали з «бюджетників»: лікарям, учителям, працівникам ЖКГ та муніципальних органів створили умови, за яких без паспорта рф вони більше не можуть отримувати зарплату. Наприклад, у Сніжному на Донеччині звільнили десятьох лікарів, бо вони не мають російських паспортів. На їхнє місце привезли медиків із Самари.

Потім взялися за підприємців — їх зобов’язали перереєструвати свої бізнеси на підставі російських паспортів. Крім того, керівників компаній примусили скласти списки працівників, які не мають окупаційних документів.

Далі заборонили виплачувати пенсії, випускникам школи — видавати атестати, якщо вони не мають «аусвайса». З дня на день російська удавка затягується дедалі тугіше: людина без паспорта рф не може одержати страховий поліс (тобто залишається без меддопомоги), оформити банківську картку, укласти договори на електро-водо-газопостачання, не запише дитину до дитячого садка, не дістане права… Поступово мешканець окупованої території став настільки обмеженим у своїх можливостях, що одержання «аусвайса» перетворилося на питання виживання.

Останнє «нововведення» окупаційної влади з подачі кремля, на думку редактора запорізького видання «Локатор-Медіа» Олександра Пилипенка, має на меті не лише примусити брати російський паспорт, а й провокувати біженців повертатись в окуповані міста та села. Як повідомив Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець, згідно з новими «законами», власники майна, що знаходиться на тимчасово окупованій території, мають особисто з’явитися до органу місцевого самоврядування та заявити свої права на нього. Власник повинен надати документ, що посвідчує особу, зокрема паспорт громадянина рф. Якщо майно не зареєструють у російських системах протягом 30 днів, воно офіційно вважатиметься «безгосподарним», а це означає, що окупанти можуть «на законних підставах» вигнати людину з її власної квартири або будинку та націоналізувати їх. Пізніше муніципалітети або продадуть цю нерухомість росіянину, який вирішить переїхати на «визволені російські землі», або передадуть як нагороду за відвагу (читай — за вбивство українців) російському військовому, чи його безутішній вдові, чи високопосадовцю-колабораціоністу. Люди бояться втратити житло, тож пишуть заяви на отримання російського паспорта, а дехто задля цього навіть повертається з підконтрольної Україні території.

Українців, які все ще намагаються обійти окупаційну систему примусової паспортизації, переслідують, викликають на допити, перевіряють на причетність до українських спецслужб. І на цьому окупанти не зупиняться: фсб має необмежені права і можливості, щоб зробити з українця росіянина.

Варто нагадати, що, крім нав’язаного громадянства, паспорт рф створює ще одну велику проблему — мобілізацію. Адже якщо людина «присягнула» на вірність росії, то вона має за неї воювати. І ганятися за ухилянтами росіяни не будуть: не з’явився за повісткою, тобі ж гірше…

Тим часом українська влада досі не визначилась зі своїм ставленням до одержання російських паспортів жителями ТОТ. Омбудсмен Д. Лубінець не раз наголошував: «Громадяни України, які під тиском окупаційної влади отримали паспорт рф, зберігають статус громадянина України і не будуть притягнуті до відповідальності за це після повернення на підконтрольну територію».

А от колишня віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук засуджувала отримання паспортів рф. «Ті, хто це зробив, мають усвідомити, що коли Україна звільнить свої території від загарбників, відбуватимуться перевірки на колабораціонізм», — пафосно заявила чиновниця і порадила виїздити з окупованих територій.

Дуже легко, сидячи у зручному чиновницькому кріслі, давати поради людям, які перебувають під жахливим морально-психологічним тиском і наражаються на постійну небезпеку. Точну оцінку подібному словесному потоку дала адвокаційний директор Центру прав людини Zmina Олена Луньова: «Росія створює умови для того, щоб якнайбільше людей інфікувалися «рускім міром». Якщо ми граємо за цими правилами, дотримуємося цієї логіки і сприймаємо нашого громадянина, що взяв паспорт рф, як «інфікованого», це означає, що росія перемагає».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Очисні споруди «мають впоратися»
Читати
Готуються приймати паломників
Читати
У фокусі — бюджет
Читати
Пшениці найбільше
Читати
Загроза посилюється
Читати
Визволили з полону
Читати
Виплавка сталі знизилася
Читати
Перестановка доданків
Читати
Зрадники всередині
Читати
З математикою проблеми
Читати
На аферистів знаходять управу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове