Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Врятувати школу

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Учителі та батьки учнів Яблунівської школи, що на Прилуччині, намагаються не допустити закриття навчального закладу.

ЧЕРЕЗ ЗАБОРОНУ Чернігівського окружного адміністративного суду експлуатувати приміщення школи навчання вже два роки проводиться дистанційно. Підставою для винесення такого судового рішення стало невиконання приписів місцевого управління ДСНС стосовно усунення порушень вимог пожежної безпеки. Утім, педагоги переконані, що керівництво громади зумисне ігнорує приписи, бо хоче позбутися навчального закладу.

«За майже три роки громада і пальцем не поворухнула, щоб усунути порушення, — обурюється батько одного з учнів Володимир Кравченко. — Зробили тільки пожежну сигналізацію. Проблеми ж там загальні, як і в більшості навчальних закладів. До цього часу не проведено обробки дерев’яних поверхонь горішнього покриття засобами вогнезахисту і не встановлено захисту від блискавки».

За словами батьків та педагогів, голова громади нарікає, що усунення порушень вельми затратне.

«Голова громади каже, що це коштуватиме близько 6 мільйонів гривень, і громада не спроможна це питання вирішити, — розповідає Володимир Кравченко. — Ми звернулися до приватних фірм, які такі роботи виконують. Нам сказали, що це обійдеться у межах трьохсот тисяч гривень, і виконують такі роботи впродовж кількох днів, а не кількох років».

«Отак хочуть просто взяти і закрити найбільшу школу в громаді! — обурюється вчителька Тетяна Клименко (на фото автора). — Наш освітній заклад завше був базовий, чи не найкращий у Прилуцькому районі. Але через ці негаразди багато хто з батьків перевів дітей у школу-інтернат, який перебуває у підпорядкуванні управління освіти Чернігівської ОДА».

Нині в школі навчається 40 учнів і працює 13 педагогів. На території Яблунівської громади досі не визначено опорного навчального закладу. Школярів з Яблунівської ЗОШ пропонують підвозити у школу в селі Дубовий Гай.

Після того, як стало зрозуміло, що ніякої конструктивної розмови з очільниками громади не вийде, вчителі та батьки Яблунівської ЗОШ звернулися до керівництва області з проханням про зустріч задля обговорення проблеми. «Голова ОДА В’ячеслав Чаус погодився прийняти членів ініціативної групи зі збереження школи, але наполягав, щоб разом із нами приїхала і голова громади, — розповідає голова батьківського комітету Ольга Тилішевська. — Проте з невідомих причин голова Яблунівської громади на зустріч не з’явилася».

Окрім очільника області, у зустрічі з яблунівцями взяли участь його профільна заступниця Жанна Шерстюк та начальник управління освіти Чернігівської ОДА Юрій Музика.

«Нас вислухали, кожен мав можливість висловитись. Обговорення було конкретним. Обіцянки, що «все вирішиться», нам не дали, але ми побачили, що від нас не відмахнулись. У нашій присутності було дано доручення управлінню ДСНС і відділу освіти щодо можливості усунення перешкод для функціонування навчального закладу. Ми дуже сподіваємось, що наша школа не зникне», — висловлює надію педагог Антоніна Скалега.

Наразі ж голова ОДА В’ячеслав Чаус чекає, коли ж нарешті до нього добереться голова громади, аби викласти свою точку зору на цю ситуацію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Очисні споруди «мають впоратися»
Читати
Готуються приймати паломників
Читати
У фокусі — бюджет
Читати
Пшениці найбільше
Читати
Загроза посилюється
Читати
Визволили з полону
Читати
Виплавка сталі знизилася
Читати
Перестановка доданків
Читати
Зрадники всередині
Читати
З математикою проблеми
Читати
На аферистів знаходять управу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове