Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Не беріть зношені банкноти

Марія КРАМАР.

НАЦБАНК оновив порядок ведення касових операцій у національній валюті. Один із пунктів стосується послуги «готівка на касі». Зокрема, у документі прописано, що зношені гривні не повинні потрапляти до клієнтів, а мають вилучатися й здаватися разом із готівковим виторгом до банків.

— Сьогодні в касі будь-якого великого торговельного закладу з платіжної картки можна зняти до шести тисяч гривень готівки, — розповідає член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. — Такий механізм впроваджено ще у 2022 році. Відтепер порядок касових розрахунків залишає за громадянином право відмовитися від грошей, які мають ознаки зношеності. Аби потім не було проблем із подальшим їх використанням. Звісно, й раніше українці могли попросити на касі, аби їм замінили пошкоджені банкноти. Але тепер торговельні або фінансові установи не мають права їх взагалі продовжувати пускати в обіг.

Комерційні банки інкасують готівкові кошти, зокрема й зношені банкноти, торговельних закладів наприкінці робочого дня. Ті банкноти, які втратили ознаки платіжності, заносяться у рахунок, але не потрапляють у касу банку, їх вилучають та передають у Нацбанк для утилізації.

Загалом некондиційні банкноти діляться на три категорії: зношені, значно зношені, а також пошкоджені та сумнівні у справжності чи платіжності. Беззастережно треба відмовлятися від тих, у яких втрачені ознаки платіжності й справжності. Наприклад, банкнота так пошкоджена, що не має цифр, які вказують на її номінал. Або ж не зберігся серійний номер чи бракує елементів захисту (водяні знаки, захисні стрічки) тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Очисні споруди «мають впоратися»
Читати
Готуються приймати паломників
Читати
У фокусі — бюджет
Читати
Пшениці найбільше
Читати
Загроза посилюється
Читати
Визволили з полону
Читати
Виплавка сталі знизилася
Читати
Перестановка доданків
Читати
Зрадники всередині
Читати
З математикою проблеми
Читати
На аферистів знаходять управу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове