Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Волинь

I домашня ферма, й зоопарк

Тетяна ВАСИЛЕНКО.

КІЛЬКА років тому Юрій та Катерина Веремчуки придбали будинок у Сельці Зимнівської територіальної громади й переїхали сюди з Володимира. Тримають віслюків, поні, овець, єнотів, папуг, морських свинок, гусей, котиків і собак та сотні кролів. Ініціатором створення контактного мінізоопарку був чоловік. Він збирає тварин зі всієї України, часто рятуючи їх від лихої долі. Допомагають Юрієві дружина Катерина та донька Анастасія. «У дитинстві батьки тримали кроликів. А коли ми з дружиною жили в місті, батько подарував мені кролицю з кроленятами. З цього все і почалося. Найбільший досвід — це базар, різноманітні ярмарки тварин. Вони були у нас на Заході України ще до війни, до коронавірусу, ми постійно їздили по всіх базарах. Кожна неділя місяця була розписана: Рівне, Львів, Тернопіль», — розповів господар. Юрій є членом клубу кролівників України, його «вихованці» неодноразово отримували нагороди. На жаль, ідилію порушила війна…

Ранок Юрія починається о шостій ранку — але не з кави. Передусім обходить господарку, дивиться, чи нічого за ніч не трапилося. Далі 2-2,5 години треба, щоб усіх нагодувати, прибрати. Ще стільки ж часу витрачає на це ввечері. Чоловік працює на будівництві: каже, йде на роботу, щоб утримувати господарство. Але, розмірковує Юрій Веремчук, з тваринами не відчувається втома.

Житло для переселенців

У КОВЕЛІ втілюють грантовий проєкт «Підтримка ЄС у забезпеченні житлом внутрішньо переміщених осіб», інформує міська рада. Багатоповерхівку зводять за фінансування Європейського Союзу. Адмініструє проєкт Північна Екологічна Фінансова Корпорація Нефко у співпраці з Ковельською міською радою.

Зараз мурують стіни, укладають перекриття, монтують електро- та водопостачання, встановлюють вікна. Житло в новенькому будинку отримають 210 внутрішньо переміщених осіб, які найбільше цього потребують. Щоправда, вже наступного року, коли його здадуть в експлуатацію.

Стрілянина біля ТЦК

ПІД ЧАС комендантської години стався озброєний напад на пост охорони Луцького територіального центру комплектування, повідомило оперативне командування «Захід».

«Внаслідок цього поранений старший солдат, який перебуває на лікуванні у госпіталі. Солдати роти охорони, які несли службу, діяли рішуче, відповідно до ситуації, та відкрили вогонь у відповідь. Утім, злочинцеві вдалося втекти з місця події. Зараз його розшукують правоохоронці», — йдеться у повідомленні.

Військовослужбовці, які перебували на посту охорони, з бойовим досвідом, після поранень їх перевели на службу до Луцького ТЦК.

Чи відновлять дитячу залізницю?

ЛИШЕ розробка проєкту реконструкції дитячої залізниці в Луцьку може вартувати до двох мільйонів гривень. Заступниця міського голови Луцької громади Ірина Чебелюк розповіла, що зараз триває процедура оформлення документів на земельну ділянку. Паралельно намагаються оцінити витрати, необхідні для реконструкції та запуску дитячої залізниці. Це будуть немалі кошти: потрібно оновити залізничне полотно, вагони, потяг, адмінбудівлю.

На відміну від сусіднього Рівного, де дитяча залізниця активно функціонує, в Луцьку її зелений вогник не горить із серпня 2019-го. Тоді Укрзалізниця просто законсервувала об’єкт. Далі — коронавірус, війна…

Втім, зусиллями небайдужих вона перейшла у власність міста й нині перебуває на балансі Палацу учнівської молоді. Залізницю прагнуть модернізувати, в тому числі через залучення грантових коштів.

Прикордонницю — до суду

ДО СУДУ скерували справу про незаконне переправлення за кордон 162 військовозобов’язаних чоловіків. Обвинувачена — інспекторка державної прикордонної служби з Волині. Про це повідомили в спеціалізованій прокуратурі в сфері оборони Західного регіону.

За даними слідства, інспекторка ДПСУ під час прикордонного «контролю» в пункті пропуску «Устилуг — Зосин» дозволила виїхати за межі України 162 військовозобов’язаним чоловікам під час дії правового режиму воєнного стану. Права виїзду в цих чоловіків не було.

Прикордонниця не внесла дані про перетин кордону до інформаційно-телекомунікаційної системи «Гарт-1». У прокуратурі зазначили: інспекторка користувалася службовим становищем і діяла відповідно до заздалегідь розробленого плану та домовленостей.

Про діряві кордони чуємо чи не щодня: от тільки кримінальні справи чомусь відкриваються постфактум, коли ділки «успішно» залишили Україну. Образливо за державу, що й казати!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Очисні споруди «мають впоратися»
Читати
Готуються приймати паломників
Читати
У фокусі — бюджет
Читати
Пшениці найбільше
Читати
Загроза посилюється
Читати
Визволили з полону
Читати
Виплавка сталі знизилася
Читати
Перестановка доданків
Читати
Зрадники всередині
Читати
З математикою проблеми
Читати
На аферистів знаходять управу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове