Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Довкілля

У вирій маршрутами війни

Лариса ПИЛИПЕНКО.

Екологи провели дослідження і з’ясували, що деякі птахи змінили маршрути своїх польотів над Україною під час сезонних міграцій. У деяких випадках відстані збільшилися на 250 кілометрів, а це, на думку вчених, може вплинути на розмноження і, як наслідок, на популяцію пернатих.

ЗОКРЕМА, науковці з’ясували, розповідає РБК-Україна, посилаючись на статтю у науковому виданні Current Biology, що орли, міграційні маршрути яких проходять через Україну, почали оминати території, де тривають або навіть припинилися бойові дії. «Таке враження, що птахи перевіряють новини, щоб зрозуміти, куди їм летіти під час міграції, а куди ні», — каже один зі співавторів дослідження Чарлі Рассел.

Дані GPS свідчать, що великі підорлики після початку широкомасштабного російського вторг-нення під час міграції пролітають шлях в середньому на 85 кілометрів більший, ніж раніше. Відтак їхня подорож триває пересічно на 55 годин довше. Птахи не лише уникають перельотів над деякими ділянками, а й скорочують зупинки для відпочинку, годівлі або й узагалі їх не роблять. Якщо до початку активних бойових дій 90% орлів робили перепочинок в Україні, то зараз близько 32%.

Їхні нинішні перельоти можна порівняти із бігом на марафонську дистанцію, під час якого не можна випити води, а на фініші виявляється, що треба пробігти ще з десяток кілометрів. Пернатим потрібно значно більше часу та енергії, щоб дістатися споконвічних місць розмноження. Вони долітають дуже виснаженими, більше стало гинути під час мандрівки. Мета дослідження — вивчити нові маршрути птахів, оцінити можливі наслідки таких змін для їх популяції, — наголошує Ч. Рассел.

Нагадаємо, за оцінкою Міндовкілля України, збитки екосистеми від російської агресії вже перевищили 2,2 трильйона гривень. Зокрема, 812 заповідних об’єктів зазнали уражень війною, а 514 об’єктів природоохоронного заповідного фонду залишаються окупованими, з них 10 національних парків, вісім заповідників і два біосферні заповідники. Завдано шкоди 600 видам тварин, 750 видам рослин і грибів, багато з яких занесені до Червоної книги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Очисні споруди «мають впоратися»
Читати
Готуються приймати паломників
Читати
У фокусі — бюджет
Читати
Пшениці найбільше
Читати
Загроза посилюється
Читати
Визволили з полону
Читати
Виплавка сталі знизилася
Читати
Перестановка доданків
Читати
Зрадники всередині
Читати
З математикою проблеми
Читати
На аферистів знаходять управу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове