Вівторок,
17 вересня 2024 року

№ 38 (20082)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Не буде дров, тітонько!

Уляна ГЛІБЧУК.

ЖОДНИМИ методами не гребують нечисті на руку і душу людці, щоб ошукати довірливих громадян. На Хмельниччині таких розвелось аж занадто.

На оголошення начебто з благородним підтекстом «Допомога громадянам України» натрапив 51-річний хмельничанин в одній із соціальних мереж. Чоловік перейшов за посиланням, увів реквізити банківської картки, сподіваючись отримати виплати. Та замість нарахувань з його картки зникло майже 38 тисяч гривень, сповістили у пресслужбі Хмельницького районного управління поліції. Такими і подібними оголошеннями переповнені соціальні мережі та месенджери. Однак не кваптесь оформляти таку допомогу, бо це можуть бути шахрайські посилання, з допомогою яких зловмисники прагнуть отримати доступ до карткових рахунків, застерігають правоохоронці.

Найчастіше на гачок аферистів потрапляють любителі робити покупки через Інтернет. Сидиш собі перед монітором, клацаєш, а покупка летить тобі просто в руки. Аби ж то! У шахраїв свій інтерес і свої оборудки. Мешканка обласного центру натрапила на зловмисників, перейшовши за надісланим посиланням, аби оформити свою онлайн-покупку. Коли ввела особисті дані, з її картки зникло майже шість тисяч гривень. Так само шахраї ошукали 21-річну жительку Росошанської громади, яка втратила свої кошти, коли спробувала продати книги в Інтернеті, розповідають у поліції. Іще однією жертвою злочинців став 42-річний хмельничанин, який отримав повідомлення в месенджері начебто від знайомого, який просив про фінансову допомогу. Потерпілий переказав вісім тисяч гривень, а потім дізнався, що сторінку друга зламали аферисти.

А до 43-річної жительки Хмельницького зателефонував «псевдобанкір» — зловмисник «переймався» тим, що з рахунка жінки намагаються незаконно зняти кошти. Аби «вберегти» їх, потерпіла переказала 25 тисяч гривень на рахунок, який їй продиктував шахрай.

Завжди перевіряйте інформацію, не переходьте за сторонніми посиланнями та під час онлайн-купівлі обирайте послугу післяплати, наголошують право-охоронці.

Нині серед населення популярною є тема купівлі дров. Нерідко люди вдаються за послугами до Інтернету. 62-річний хмельничанин саме так намагався замовити дрова, без зволікань переказав 14 тисяч гривень, але товару так і не дочекався.

Також до поліції звернулася схвильована 58-літня жителька селища Чемерівці, розповіла, що в одній із соцмереж знайшла оголошення про продаж дров. Умови її влаштовували. Жінка зателефонувала до продавця, аби домовитися про доставку товару. Співрозмовник повідомив, що привезе дрова лише після повної оплати. Нічого не підозрюючи, пані надіслала на вказаний шахраєм рахунок 16 з половиною тисяч гривень, й одразу зв’язок із продавцем обірвався. Наразі поліцейські Кам’янець-Подільського районного управління поліції з’ясовують усі обставини події та просять громадян бути обачними під час покупок в Інтернеті.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Очисні споруди «мають впоратися»
Читати
Готуються приймати паломників
Читати
У фокусі — бюджет
Читати
Пшениці найбільше
Читати
Загроза посилюється
Читати
Визволили з полону
Читати
Виплавка сталі знизилася
Читати
Перестановка доданків
Читати
Зрадники всередині
Читати
З математикою проблеми
Читати
На аферистів знаходять управу
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове