Осінні подарунки до зими Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог. Холодної пори року не вистачає не лише сонця і тепла, а й вітамінів та інших біологічно активних речовин, конче потрібних організмові. Також уповільнюється обмін речовин, згасає «вогонь» травлення. Поліпшують ситуацію осінні вітамінні заготівлі. Пропонуємо рецепти приготування аджики — популярної приправи до м’ясних і рибних страв, а також до каш і бутербродів. АДЖИКА сприяє зміцненню імунітету, стимулює травну систему, підвищує апетит, поліпшує обмін речовин. Тим, кому не рекомендовано гострі страви, можна готувати цю приправу з мінімумом гострих спецій або й зовсім без них. Протипоказаннями до вживання аджики є загострення захворювань органів травлення, індивідуальна непереносність. Ароматна яблучна аджика Яблука зелених сортів — 1 кг; селера (черешкова або корінь) — 100 г; петрушка свіжа — 5-6 гілочок; часник — 80 г; перець чилі — 10 г; цукор — 40 г; сіль — 25 г; коріандр (зерна) — 0,5 чайної ложки; хмелі-сунелі — 0,5 чайної ложки. Яблука вимити, обчистити від шкірки, видалити серцевину, нарізати довільними шматочками. Перекласти в каструлю та влити приблизно 140 мл води. Поставити на мінімальний вогонь, прикрити кришкою й, періодично помішуючи, тушкувати до розм’якшення 15-20 хвилин. Перець чилі (попередньо відрізати плодоніжку й викинути насіння), селеру, часник і петрушку помити й обсушити. Затим усе подрібнити з допомогою блендера або м’ясорубки. Це заправка для аджики. Коли яблука стануть м’якими, розім’яти їх лопаткою або товкачем. Додати до них заправку. Всипати сіль, цукор, коріандр і хмелі-сунелі. Періодично помішуючи, варити на мінімальному вогні приблизно 15 хвилин. Гарячу аджику розкласти у баночки (виходить приблизно дві по 500 мл), закрити простерилізованими кришками. Акуратно перевернути банки, укутати ковдрою та залишити до повного охолодження. Зберігати в темному прохолодному місці. Найсмачніша аджика: з яблуками та сливами Помідори — 2 кг; морква — 1 кг; перець болгарський — 1 кг; цибуля ріпчаста — 1 кг; яблука — 1 кг; сливи — 1 кг; часник — 300 г; перець гострий — 100-200 г (або до смаку); зелень петрушки — 2 пучки; зелень кропу — 1 пучок; цукор — 150 г; сіль — 2 ст. л.; олія — 200 мл; оцет 9% — 100 мл. Овочі помити та почистити. Хто не любить гострої аджики, бажано видалити насіння з гострого перцю. У слив видалити плодоніжки та кісточки. Усі овочі (крім часнику) та фрукти змолоти на м’ясорубці. Поставити на вогонь, довести до кипіння та варити на мінімальному вогні годину. Подрібнити часник і свіжу зелень, приєднати до решти інгредієнтів. Додати цукор, сіль, олію та оцет й ретельно перемішати. Варити ще 15-20 хвилин. Гарячою аджикою заповнити стерильні банки та закрити металевими кришками. Незвичайний рецепт: бурякова аджика Буряки сирі — 1 кг; помідори — 3 кг; перець солодкий — 7 шт.; перець гострий червоний — 2-4 шт.; кислі яблука — 4 шт.; часник — 4 головки; цукор — 1 склянка; олія — 1 склянка; сіль — 2 столові ложки. Буряки змолоти на м’ясорубці, додати цукор, олію та сіль, перемішати, проварити 20 хвилин; яблука натерти на дрібній тертушці; розчавити часник, додати до загального обсягу продуктів і варити ще 10 хвилин. Увесь процес варіння має тривати 1,5 години. Розкласти гарячу аджику по стерилізованих банках і закатати. Пікантна аджика з гарбузом Помідори — 5 кг; морква — 0,5 кг; яблука — 0,5 кг; перець червоний солодкий — 1 кг; гарбуз — 1,5 кг; олія — 0,5 л; цукор — 100 г; сіль — 150 г; оцет 6% — 150 мл; часник — 6 головок; перець гіркий — 2-4 стручки (або за смаком); коріандр — 1 г; лаврове листя — 2-3 шт. Усі овочі та фрукти вимити й почистити. Помідори розрізати навпіл. Гострий перець за бажання обчистити від насіння. Усі компоненти змолоти на м’ясорубці, перемішати та варити 1,5 години на слабкому вогні. Додати цукор, сіль, олію, коріандр і лаврове листя, поварити ще 30 хвилин і влити оцет. Гарячу суміш розкласти у стерильні банки і закрити металевими кришками. Виходить 8 л аджики. Сливова аджика (негостра) Сливи — 2 кг; часник — 100 г; приправа карі — 30 г; сіль — 1 столова ложка; цукор — 10 столових ложок. Сливи помити, видалити кісточки, перемолоти на м’ясорубці або в блендері. Додати карі, сіль і цукор. Поставити на вогонь, довести до кипіння, зменшивши вогонь до мінімуму, варити 15 хвилин, постійно помішуючи. Додати подрібнений часник і залишити на вогні ще 15 хвилин. Гарячий соус розлити у стерильні банки, закрутити стерильними кришками, перевернути, прикрити ковдрою на добу. |