Переїдаєте? Зупиніться! Оксана ГОНЧАРУК, гастроентеролог. ПЕРЕЇДАННЯ може призвести до захворювань органів травлення, спричинивши панкреатит, гепатоз печінки, метеоризм, а також гормональні порушення, зашлакованість організму, алергію, надмірну вагу, перевантаження в роботі серця й нирок. Лікарі-дієтологи стверджують, що нормою вважається споживання за один раз до 400 г їжі для чоловіків і до 300 г для жінок. Якщо людина з’їдає більше, ніж пів кілограма їжі за раз, це вже проблема для шлунка. Ознаки переїдання: важкість у шлунку, дискомфорт, здуття, метеоризм. Якщо людина постійно переїдає, стінки її шлунка розтягуються, й вона може не відчувати переповнення в ньому, що спричиняє погані травлення та засвоєння їжі, вкрай не корисні для організму. Еволюційно так склалося, що людина схильна переїдати. Передусім тому, що колись ця здатність допомагала вижити. Аби відновитися після голоду та запастися достатньою кількістю калорій, наші пращури могли з’їсти велику кількість їжі за раз. Усе давно змінилося: в сучасному світі найчастіше ми переїдаємо через нерегулярний режим харчування, шкідливі звички, нездатність керувати власними емоціями. Адже часто ми відчуваємо саме емоційний голод, а не фізіологічний і переїдаємо через стрес, нестачу позитиву в житті, нудьгу чи сум або просто їмо «під фільм». Ще один орієнтир індивідуальної разової порції їжі — така кількість, яка вміщується в пригорщу (щільно складені човником долоні). Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем. |