П’ятниця, 17 березня 2017 року № 21 (19466)
http://silskivisti.kiev.ua/19466/print.php?n=34980

Профілактичні роботи в саду

ЯКЩО торік у вашому садку на плодових гнили груші чи яблука або дошкуляла парша, то з ранньої весни без профілактичних обробок не обійтися.

Уперше їх обприскують у фазі зеленого конусу сумішшю з рівних частин розчинів фунгіцидів Хорус і Топаз та інсектициду Актара (або Енжіо), приготованих у рекомендованих пропорціях. Вдруге у фазі рожевого бутона — розчином без Актари (препарат токсичний для бджіл), ліпше застосувати Каліпсо або Кораген. Утретє — після цвітіння сумішшю фунгіцидів Скор і Топаз (або Топсін-М) і одного з інсектицидів: Матч, Люфокс, Актара.

При цьому слід знати, що Хорус (ефективний проти парші, борошнистої роси, моніліозу та клястероспоріозу) не рекомендується застосовувати при температурі вище плюс 25ОС, він ефективний за низьких температур — від плюс 5ОС до плюс10ОС.

Варто також зауважити, що позбутися парші досить важко. Тому профілактичні обробки слід проводити упродовж кількох років поспіль. До речі, можна скористатися «народним» рецептом — одна пачка харчової йодованої солі на 10 л води. Обробити уражені яблуні та груші до розпускання бруньок.