П’ятниця, 17 березня 2017 року № 21 (19466)
http://silskivisti.kiev.ua/19466/print.php?n=34981

На пасіці

Василь ДЮБА.

УЖЕ по-весняному пригріває на осонні сонечко, і для пасічників починається гаряча пора. Аякже, від роботи у цей період залежать результати всього сезону. Зусилля пасічника у цей час мають бути спрямовані на усунення негативних наслідків зимівлі, створення умов для нарощування сили сімей.

Наприкінці зимівлі кишечники бджіл переповнені, до того ж починає з’являтись розплід, комахи легко збуджуються, особливо ті сім’ї, де мед закристалізувався або має домішки паді (на що вказують кристалики цукру на дні вулика серед підмору). В такому разі терміново необхідно дати цим сім’ям воду. Не можна допускати підвищення температури в зимівнику вище 4-6 градусів, для цього за потреби відкривають усі вентиляційні отвори, а то й на ніч не закривають двері.

Із зимівника вулики з бджолами виставляють теплого сонячного дня за температури повітря в затінку 10-12 градусів. На невеликих пасіках це краще зробити рано-вранці, щоб бджоли встигли облітатись у найтепліші години доби. Відкривають льотки не відразу у всіх вуликах, а хоча б через один. На великих пасіках робити це краще ввечері, беручи до уваги прогноз погоди на наступний день. Протягом ночі бджоли заспокояться, а наступного дня облітаються.

Перед винесенням льотки очищають від мертвих бджіл і закривають, кладуть утеплення, якщо воно було зняте на зиму. Вулики з сім’ями бажано ставити на ті ж місця, що й восени, до них приєднують прилітні дошки завширшки не менш як 20 см, завдяки чому при похолоданні бджолам легше буде потрапити у вулик. Також треба встановити напувалку з теплою водою, щоб комахи не шукали її в іншому місці і не гинули в холодну погоду.

Під час обльоту бджоляр не повинен відлучатися з пасіки. Він має уважно стежити за поведінкою сімей. Якщо обліт проходить дружно і бджоли навіть виносять сміття з льотка, це означає, що вони перезимували нормально. Сім’ї, які облітуються мляво, комахи неспокійно бігають по передній стінці вулика або ті, де льотки забруднені екскрементами, необхідно оглянути цього ж дня. З’ясовують стан таких сімей, розбираючи гнізда. Голодним ставлять нагріті в теплому приміщенні медові стільники. Якщо їх немає, з допомогою верхньої годівниці дають теплий цукровий сироп (2:1) або ж спеціальну цукрову пасту. Порожні стільники чи із закристалізованим медом забирають, видаляючи також запліснявілі або опоношені, очищають дно вуликів од мертвих бджіл і воскових решток. Сім’ї, гнізда яких дуже пошкоджені мишами, пересаджують на хороші стільники.

Відсунувши кілька рамок, перевіряють, чи є корм і матка: якщо навіч посів і розплід, то є і матка. Інколи розплоду нема, бо сім’я ще не вийшла зі стану спокою, тоді звертають увагу на поведінку бджіл: якщо вони спокійні, значить, матка є. Бджоли безматочної сім’ї метушливо бігають по стінках вулика і тривожно гудуть, характерно тріпочучи крильцями. Стільники, не вкриті бджолами, забирають, краще ті, в яких мало меду.

У сильних сім’ях, де підмору небагато, можна не поспішати з чищенням дна вулика, а в ослаблених треба зробити це невідклано. Безматочним підсаджують маток (із числа запасних), краще в цей же день.

Рамки з маткою і бджолами із відводка підставляють до гнізда безматочної сім’ї через заставну дошку, доки бджоли миролюбні. Слід переконатись у відсутності маточників чи позривати їх. Щоб надати бджолам обох сімей спільного запаху, у вулик вкидають шматочок вати, змоченої м’ятними краплями. Вулик закривають і не турбують комах один-два дні. Відчувши присутність матки, вони, як правило, мирно об’єднуються.

Коли сім’я без матки виявиться дуже слабкою, її краще приєднати до іншої несильної сім’ї з маткою.

В сім’ї зі свищовими маточниками маток краще підсаджувати, користуючись великим ковпачком або кліточкою.

Після завершення побіжного огляду гнізда утеплюють сухими подушками або матами, замінюючи надто зволожені. Верхнє утеплення проводиться протягом усього сезону.