Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Світ лихоманить

ШВЕЦІЯ. У Стокгольмі стався теракт.

Докладніше...
Знову рятуватимуть Афіни

ГРЕЦІЯ та її кредитори досягли згоди щодо нового траншу допомоги.

Докладніше...
Були безлюдні — стали державні

ЯПОНІЯ націоналізувала 273 безлюдні острови.

Докладніше...
Більшає «своїх» джихадистів

ЄВРОСОЮЗ посилив контроль на зовнішніх кордонах.

Докладніше...
Відплата за хімічну атаку

СИРІЯ. Великий міжнародний резонанс мав ракетний удар есмінців США по авіабазі урядових військ «Шайрат».

Докладніше...
Упереджувальні маневри

ЛАТВІЯ. Оголошено про проведення наймасштабніших за чверть століття військових навчань.

Докладніше...
Не знають такої «республіки»

ЧЕХІЯ. Крайовий суд закрив «консульство» «ДНР», відкрите у місті Острава.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Адреси досвіду

У Литви є чому повчитися

Василь ПІДДУБНЯК.

ВІДСТАНЬ між Києвом і Вільнюсом по прямій — усього 590 кілометрів. Менш як півтори години літаком — і ви вже на берегах тихоплинної Вілії. На відміну від названої річки політичне, економічне і культурне життя у країні, близькій за духом українцям, значно енергійніше, ніж у нас. Тому й результати різні.

Достатньо сказати, що Литовська Республіка є членом ОБСЄ та ООН (з 1991 року), Ради Європи (з 1993-го), НАТО (з 2002-го), Європейського Союзу (з 2004-го), з 21 грудня 2007 року — повноправний член Шенгенської угоди.

У Литви, яка підтримує Україну в її прагненні ввійти у коло розвинених держав Європи, є що перейняти, аби швидше рухатися вперед, не припускаючись при цьому серйозних помилок, зокрема у проведенні земельної реформи.

Тож не випадково саме Литву відвідав лідер Аграрної партії Віталій Скоцик. Про підсумки візиту відомий український політик розповів на прес-конференції в прес-центрі впливового аналітичного порталу «Главком». У прес-конференції взяв також участь Повноважний Міністр посольства Литовської Республіки в Україні Гвідас Кєрушаускас.

Віталій Скоцик під час перебування у Литві мав численні зустрічі й предметні розмови з членами сейму та представниками міністерств, а також правлячої нині в цій прибалтійській країні аграрної партії «Союз селян і зелених». Він вважає, що потенціал співробітництва використаний тільки на 10%.

«Союз селян і зелених» — це ідеологічно близька нам партія, яка здобула перемогу на минулих виборах у жовтні 2016 року, набравши третину голосів, — наголосив Віталій Скоцик. — Сьогодні вона сформувала коаліцію із соціал-демократами в литовському сеймі. Днями закінчено формування кабінету міністрів, у якому і прем’єр, і більшість міністрів — від цієї партії. Для нас дуже важливий досвід литовських колег — у передвиборній роботі, роботі в регіонах, підготовці стратегії, а також досвід створення кабінету міністрів і постановки пріоритетних завдань».

У Литві Віталій Скоцик цікавився болючими і для українців питаннями проведення земельної реформи, які у прибалтійській республіці теж дуже актуальні. Лідер Аграрної партії, зокрема, розповів: «Як відомо, в меморандумі МВФ є пункт про прийняття (в Україні. — Ред.) вільного ринку землі. Під час зустрічей я багато чув від литовських колег, що у цій сфері поспішність ні в якому разі не доречна. Потрібно робити все дуже виважено, щоб в жодному випадку не допустити спекуляцій. Тому досвід земельної реформи — як цей процес проходив в Литві, як він проходить сьогодні (він, до речі, ще не завершений), — дуже важливий для України».

Литва, на його думку, є хорошим орієнтиром для України в багатьох напрямах. Ідеться, зокрема, і про реформу охорони здоров’я.

«Сьогодні система медобслуговування в Литві працює виключно в державному сегменті, тобто ніхто не перекладав витрати на плечі місцевих громад. Усі громадяни Литви мають медичне страхування, яке повністю забезпечує потреби в лікуванні й діагностиці хвороб. Хоча є приватні клініки, і люди мають право вибирати, в якому закладі лікуватися. Але медицина на такому високому рівні, що приватний сектор займає менш як 1% в медичному забезпеченні країни», — повідав Віталій Скоцик.

Що стосується здобуття енергетичної незалежності, то тут у прибалтійців, за словами лідера Агарної партії України, є чого повчитися:

«Сьогодні Литва практично у всіх питаннях енергетики (крім електроенергії) є повністю незалежною від постачання російських енергоресурсів. Особливо ефективно країна спрацювала у галузі теплозабезпечення, понад 60% якого здійснюється завдяки біомасі, а не газу. І до 2020 року там планують повністю відмовитися від використання газу для опалення будівель. У нас значно більше біомаси, ніж у Литві, але ми використовуємо її не більше ніж 1% від того величезного потенціалу, який маємо. А завдяки біомасі й тарифи могли бути значно нижчими, і енергетична незалежність зросла б».

Не менш повчальним є досвід Литви у питанні поліпшення добробуту людей у нинішніх непростих економічних умовах.

«Економіка Литви сьогодні не дає змогу швидко підвищити мінімальну заробітну плату. Тому сейм і Кабінет міністрів пішли шляхом активізації профспілкового руху — розвитку спілкування між робітниками і власниками підприємств. На мою думку, це дуже позитивний шлях і приклад для України», — вважає Віталій Скоцик.

Повноважний Міністр посольства Литовської Республіки Гвідас Кєрушаускас у своєму виступі зупинився на тому, що для обох країн горизонтальні українсько-литовські контакти мають надзвичайне значення: «Розвиток зв’язків між українськими та литовськими університетами, школами, містами — це дуже важливо. І під час таких контактів ми готові передати наш досвід у різних сферах», — запевнив міністр.

У рамках взаємовигідного співробітництва Аграрна партія України ініціює візит литовських парламентарів та представників органів місцевого самоврядування в Україну.

Лідер АПУ Віталій Скоцик також повідомив ще одну новину: «Ми розробимо програму обміну студентами, економічні проекти, які можуть працювати в різних регіонах. Передусім у галузі теплозабезпечення», — наголосив Віталій Скоцик.

На рівні двох близьких за духом і спрямованістю політичних партій — литовського «Союзу селян і зелених» і Аграрної партії України — співробітництво триває ще з жовтня минулого року. Така тісна співпраця — на користь обох країн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Найкращий банкір» місію виконала
Читати
Планове підвищення
Читати
Ціни під контролем. Принаймні в уряді так думають...
Читати
А люди на хлібно-картопляній дієті
Читати
Наше за кордоном популярне
Читати
Посівна триває
Читати
Україна та Туреччина стають ближчими
Читати
Науковці отримали премії
Читати
Куди подіти відходи?
Читати
Жертви неоголошеної війни
Читати





— Розумієте, майстре, випадково натрапив на канал, де прем’єр розповідав, як нам із кожним днем краще живеться. От і не стримався...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове