Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Світ лихоманить

ШВЕЦІЯ. У Стокгольмі стався теракт.

Докладніше...
Знову рятуватимуть Афіни

ГРЕЦІЯ та її кредитори досягли згоди щодо нового траншу допомоги.

Докладніше...
Були безлюдні — стали державні

ЯПОНІЯ націоналізувала 273 безлюдні острови.

Докладніше...
Більшає «своїх» джихадистів

ЄВРОСОЮЗ посилив контроль на зовнішніх кордонах.

Докладніше...
Відплата за хімічну атаку

СИРІЯ. Великий міжнародний резонанс мав ракетний удар есмінців США по авіабазі урядових військ «Шайрат».

Докладніше...
Упереджувальні маневри

ЛАТВІЯ. Оголошено про проведення наймасштабніших за чверть століття військових навчань.

Докладніше...
Не знають такої «республіки»

ЧЕХІЯ. Крайовий суд закрив «консульство» «ДНР», відкрите у місті Острава.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Мед із гірким присмаком

Микола ЮРЧИШИН.

78-річний житель селища Степанівка Сумського району Сумської області Олександр Дмитрович Кириченко — пасічник зі стажем. Як і протягом багатьох сезонів, так і торішньої весни виставив пасіку із зимівника. Переглянувши стан вуликів, відібрав із кожного підмор бджіл і відправив у Сумську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини для обстеження на наявність хвороб. За результатами аналізів пасіку було визнано благополучною. Про все це записано у ветеринарно-санітарному паспорті.

ПРОТЯГОМ весни сім’ї розвивалися добре, і лікувати бджіл О. Кириченку не було потреби. Наприкінці травня він вивіз пасіку на медозбір у село Товста Білопільського району — там посіяли багато гречки і соняшнику.

«Вперше я викачав мед із гречки у липні, — розповів у листі до редакції Олександр Дмитрович. — На моє прохання приїхав із Сум закупівельник, узяв аналіз і зі словами: «Оце справжній мед» — викупив увесь продукт. Удруге я викачав соняшниковий. Хотів, було, знову телефонувати в Суми. Аж раптом побачив у газеті рекламу, де йшлося про те, що організація «Медовий шлях» із села Грузьке Кіровоградського району Кіровоградської області закуповує мед. До того ж за вигідною ціною — по 27 гривень. Тішило й те, що наявна обмінна тара. Тому негайно зателефонував за вказаним номером. За кілька днів майже опівночі до мене приїхав закупівельник. Вантажний автомобіль наполовину вже був заповнений медом, який придбали в нашій області. Пред’явивши всі необхідні документи, завантажили у кузов і мою солодку продукцію. Представник організації відразу ж за неї розрахувався. Тару пообіцяв через кілька днів повернути. На запитання, чому не беруть мед на аналіз, відповів, аби я не хвилювався, що все буде гаразд. На тому й розійшлися. Знав би я про свою біду, ніколи не зв’язувався б з цією фірмою...»

Далі Олександр Дмитрович повідомив, що за тиждень йому зателефонував закупівельник і сказав, що в його меду виявлено антибіотик нітрофуран, а тому ціну треба знизити до 18 гривень за кілограм, а різницю повернути в 10-денний термін.

«Я ледь не впав од таких слів, — бідкається пасічник. — Звідки в моєму медові міг узятися антибіотик, коли гречку і соняшник у Білопільському районі гербіцидами не обробляли? Чому представники організації не взяли продукт на аналіз у моїй присутності? Про це я відверто запитав закупівельника і відмовився повертати різницю. «У такому разі ми не повернемо тару», — почув у відповідь. І не повертають. Вісім місяців моєї боротьби не дали жодних результатів. Що тепер мені робити? Адже загальна вартість тари (великих і малих бідонів, алюмінієвих бачків та пластмасових відер) становить понад 15 тисяч гривень. Мені цей мед видався з дуже «гірким» присмаком».

Телефоную директору організації «Медовий шлях» Ярославу Анатолійовичу Кошлатому, зачитую йому лист пасічника із Сумщини і запитую:

— Чому ваші спеціалісти не зробили аналізу меду на місці у присутності продавця?

— У нас так заведено. Ми робимо аналізи безпосередньо на наших складах. І в продукції Олександра Кириченка виявили антибіотик нітрофуран.

— Чому ж тоді зажадали, аби продавець значно знизив ціну? Хіба неякісну продукцію можна реалізовувати людям?

— Ми її обов’язково знищимо і акт про утилізацію надішлемо пасічникові. А тару залишимо собі як компенсацію.

Тим часом Олександр Дмитрович Кириченко ніяк не може заспокоїтися. Йому цікаво, чи тільки в нього виявили «неякісний» мед, чи й інших пасічників подібним способом ошукали?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Найкращий банкір» місію виконала
Читати
Планове підвищення
Читати
Ціни під контролем. Принаймні в уряді так думають...
Читати
А люди на хлібно-картопляній дієті
Читати
Наше за кордоном популярне
Читати
Посівна триває
Читати
Україна та Туреччина стають ближчими
Читати
Науковці отримали премії
Читати
Куди подіти відходи?
Читати
Жертви неоголошеної війни
Читати





— Розумієте, майстре, випадково натрапив на канал, де прем’єр розповідав, як нам із кожним днем краще живеться. От і не стримався...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове