|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Воскові свічки власноруч «Як у домашніх умовах із бджолиного воску виготовити свічки?» — запитує Віктор Марушко з с. Олійникової Слободи Білоцерківського району, що на Київщині. ЗРОБИТИ це можна кількома способами. Якщо потрібно багато свічок, то є сенс виготовити форму-контейнер. Це може бути металева трубка потрібного діаметру чи виточені на деревообробному верстаті дерев’яні форми. Форми з фігурними елементами та малого діаметру (до 2 см) мають бути розбірними. Для виготовлення свічок потрібно використовувати лише ґніт. Товщину ґноту підбирають відповідно до товщини свічки так, щоб вона горіла помірно. Якщо ґніт буде занадто тонким, свічка тухнутиме. В іншому разі — сильно палахкотітиме і швидко згорить. Ґніт прив’язують до палички (олівця), кладуть її на форму, а сам ґніт опускають усередину. Перед тим як залити віск у форму (у вертикальному положенні), її підігрівають, помістивши на кілька хвилин у розігріту до 65 градусів воду. Для розігрівання воску (до 83-88 градусів за Цельсієм) можна скористатися пароваркою. Температуру вимірюють термометром. Під час розігрівання не можна допускати потрапляння на віск води: почне бризкатись. У теплу речовину можна додати кілька крапель якоїсь ефірної олії, щоб свічки мали приємний запах. Переливаючи віск у форму, тримайте олівець або паличку, до якої прив’язаний ґніт, і повільно вливайте масу у контейнер. Щоб на свічці не утворювалися бульбашки, не стукайте по формі й не лийте віск занадто швидко. Коли форма заповниться на три чверті, треба дати воску охолонути пару годин і після осідання долити решту. Після того як віск остаточно охолоне, ґніт відв’язують і відрізають на потрібну довжину. Форму розбирають. Другий спосіб не потребує виготовлення форм. Це буде катана свічка. Віск злегка підігрівають, аби він став еластичним, і розкачують у лист. Вирізають прямокутник, довжина якого має відповідати довжині майбутньої свічки. Ґніт кладуть якнайближче до цього краю і починають акуратно загортати у віск. Важливо рівненько замотати при першому обертанні. Кінці ґноту мають звисати з обох кінців виробу. Свічка може бути і з заокругленими кінцями, важливо лише, щоб ґніт щільно прилягав до воску. Не варто змішувати різні види воску, оскільки вони різняться своїми властивостями і свічка вийде не зовсім якісною. Насамкінець застереження. Виготовляючи свічку, слід бути обережним, щоб не обпектися і не спричинити пожежу. Версія для друку До списку статтей | ДОМАШНІЙ сир у різних видах супроводжує людину, відколи була приручена худоба. Ми звикли до сиру з коров’ячого молока — без нього важко уявити стіл українця. Але позаяк багато хто, викручуючись у безгрошів’ї, замінив велику Миню на маленьку, себто козу, то й переключився на виготовлення козячого сиру. Нічим не гірший, а деякі великі виробники вважають його «елітнішим». Отож у нашому матеріалі — про технологію виготовлення кисломолочного, а також плавленого сиру типу «Янтар». Також у куточку порушимо тему підживлення винограду. В цій справі важливо не лише внести повноцінне добриво, а й не переборщити. Надто — пташиним послідом, пам’ятаємо ж бо, як від нього все горить. Дехто з читачів, хто не так давно посадив на ділянці деревце, запитує, як сформувати крону, щоб рослина мала міцний «скелет». Розповімо про покрокове створення першого, другого і, якщо знадобиться, третього ярусів.
|