Для швидкого проростання СУТТЄВО підвищується холодостійкість огірка та інших теплолюбних культур після замочування насіння у 0,02-процентних розчинах борної кислоти і марганцевокислого калію (0,2 г на 1 л води) протягом доби. Захист рослин від хвороб починається зі знезараження насіння. Зокрема, щоб позбавити насіння буряків, моркви збудника фомозу, його ще сухим опускають на 40 хвилин у воду, нагріту до 40ОС, і відразу ж поміщають у холодну. Для боротьби з альтернаріозом моркви, бактеріозом квасолі насіння прогрівають 20 хвилин у воді +48...50ОС. Точно так знезаражують посівний матеріал кавуна і дині. Щоб насіння гороху не спіткало таке лихо, як асхохітоз, роблять так: витримують у теплій воді 4-6 годин, затим на 5-6 хвилин опускають у гарячу (+45О...50ОС) і відразу ж — у холодну. Морква, петрушка, селера «ліниві» — проростають довго. Щоби пришвидшити сходи, насіння варто заздалегідь намочити для набубнявіння. Його у мішечку опускають у воду +18...24ОС на один-два дні. Два-три рази на день воду міняють! Перед висіванням насіння злегка просушують. Хоч горох, салат, редиска, буряки проростають швидше, таку підготовку можна провести і з ними. Лише час замочування скорочують до 10-12 годин. Для швидкого проростання застосовують такий спосіб. Зволожений торф ретельно перемішують із насінням і на кілька днів поміщають у тепле місце. Підтримують вологість і доступ повітря. Волого-тепловий режим забезпечує хороше проростання. Зауважимо, що з однорічного насіння огірків виростають рослини, що утворюють жіночі квітки набагато пізніше чоловічих (пустоцвітів). Тому краще сіяти дво-трирічним насінням або ж прогрівати однорічне. |