Архів
Середа,
19 квітня 2017 року

№ 30 (19475)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Ще більше влади

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган заявив про перемогу на референдумі щодо змін до конституції.

Докладніше...
Гірше за санкції

ЧЕХІЯ відмовляється приймати біженців за квотою ЄС навіть попри загрозу економічних санкцій.

Докладніше...
Кандидатка-скандалістка

ФРАНЦІЯ. У Парижі — нові сутички супротивників кандидата в президенти Марін Ле Пен із правоохоронцями.

Докладніше...
Полетять голови

КНДР провела невдалий запуск ракети.

Докладніше...
Рішучий наступ

СИРІЯ. Урядова армія захопила місто Соран.

Докладніше...
Генеральне ядерне інспектування

США ревізують свій ядерний потенціал.

Докладніше...
Є й така думка

РОСІЯ. У «Єдиній Росії» заявили про геноцид євреїв стосовно росіян.

Докладніше...
Багато пожила і побачила

В ІТАЛІЇ померла найстаріша людина у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Земля, щоб на ній працювати

Галина ВЕРНИГОРА.

ГОЛОВНЕ управління Держгеокадастру в області від початку року видало 3515 наказів щодо розпорядження землями державної власності сільгосппризначення. Серед них 2033 земельні ділянки надано бійцям, що повернулися з донбаських фронтів. Який відсоток із них відразу не продасть ділянку (а воїни мають таке право й часто ним користуються), ще не відомо. Тим часом країною шириться рух: учасники АТО — власники наділів об’єднуються у сільськогосподарські кооперативи, щоб колективно господарювати на рідній землі.

Був вірним сином Батьківщини

У СЕЛІ Петрівка Компаніївського району поховали 37-річного воїна Ярослава Павлюка, який загинув у зоні АТО під Авдіївкою. Перед цим у райцентрі біля монумента Патріотам України відбулася церемонія прощання з участю понад півтисячі земляків… Ярослав Павлюк закінчив ветеринарний технікум, потім навчався в Білоцерківському аграрному інституті, одночасно працюючи в цьому навчальному закладі. У 2014-2015 роках проходив військову службу за мобілізацією. Торік 21 листопада підписав контракт і влився в лави Збройних сил України. Указом Президента за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Ярослава Павлюка посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

У лідерах добувники і переробники

ВІД ПОЧАТКУ року найбільше за всіх реалізували своєї продукції підприємства добувної та переробної промисловості — у вирученому гривневому еквіваленті їх товари і послуги становили майже 64% від загального «ужинку» виробників краю. Також із добрими прибутками були постачальники електроенергії, газу та кондиційованого повітря, а ще харчовики, виробники напоїв і цигарок. Відповідно у працівників названих галузей вищі й зарплати.

Всюдисущий «китайський інтерес»

ІНВЕСТОРИ з Піднебесної готові вкласти кошти у подальшу розробку Новокостянтинівського родовища уранових руд. Міненерговугілля вже підтвердило підтримку пропозицій ДК «Ядерне пaливо» про нaміри щодо спільного з китaйськими фaхівцями освоєння родовищa тa будівництва шaхти.

Тим часом обласна рада звернулaся до уряду з клопотaнням відновити зведення зaводу з виробництвa ядерного пaливa у Смоліному. Цей проект, широко розпіaрений за президентства Віктора Януковичa, нaрaзі зaморожений. Рaніше повідомлялося, що будівництвом такого об’єкта в Україні зацікавилися інвестори з Фрaнції, Китaю, a тaкож aмерикaнсько-японськa компaнія.

Під сокирами і бензопилами

У РЕГІОНІ масово вирубують лісосмуги, які свого часу спеціально висаджували, аби вітри не знищували родючий чорнозем. У кількох селах області за зиму лісосмуги зникли зовсім! Селяни неодноразово ловили браконьєрів на гарячому і передавали правоохоронцям. Однак досі жодного такого лісоруба не покарали.

Сьогодні лісами покрито трохи більше як 184 тис. га території Кіровоградщини, що становить усього 7,4%. З «легкої руки» наших урядовців, які фактично примусили народ «шукати альтернативу» природному газу на голому місці, деревина в цьому безлісому регіоні стала неабияким джерелом прибутку для різних ділків. На тлі їхнього лиходійства шкідництво окремих громадян бачиться як «квіточки».

Особливі діти — серед нас

В ОЛЕКСАНДРІЇ та інших райцентрах у звичайних школах можуть з’явитися класи для дітей із інвалідністю. Області виділили субвенцію (цільову допомогу місцевим бюджетам) на підтримку юних краян із особливими освітніми потребами — 10,8 млн грн. Мова про інклюзивний підхід, покликаний забезпечити рівні умови для здобуття хорошої освіти таким дітям. Він полягає в організації їх навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на основі особистісно орієнтованої методики, з урахуванням індивідуальних особливостей таких діток.

Диплом не дуже й прогодує

ОБЛАСНА служба зайнятості опублікувала список вакансій. Найбільші шанси працевлаштуватись мають висококваліфіковані робітники з власним інструментом — муляри, маляри, електрогазозварники, монтажники металевих та залізобетонних конструкцій, слюсарі різних фахів, електромонтери, столяри, швачки. Високий нині попит і на спеціалістів із експлуатації технологічного обладнання, верстатників, операторів верстатів з програмним управлінням, токарів, фрезерувальників, комбайнерів і трактористів, навчених обходитись із сільгосптехнікою новітніх поколінь. Тим часом дві третини безробітних, зареєстрованих у центрах зайнятості, — дипломовані випускники ВНЗ.

Дихається все важче

УПРОДОВЖ року різними місцевими підприємствами і фірмами в атмосферу над Кiрoвoгрaдщинoю було викинуто 12 тисяч тонн токсинів. Як ідеться у звіті гoлoвнoго упрaвлiння cтaтиcтики області, у рoзрaхунку нa один квадратний кілометр площі краю припaдaє 480,5 кг зaбруднюючих викидiв. Ocнoвними отруювачами дoвкiлля сьогодні є пiдприємcтвa перерoбнoї прoмиcлoвocтi (52,9% зaгaльнoгo oбcягу викидiв), трaнcпoрту, cклaдcькoгo гocпoдaрcтвa, пoштoвoї і кур’єрcькoї дiяльнocтi, дoбувнoї прoмиcлoвocтi й рoзрoбки кaр’єрiв. Серед викидів істотну частку складають метaн, діоксин вуглецю тa дioкcид aзoту, якi справляють найбільший пaрникoвий ефект.

Виорав бабу — кам’яну

ПІД час весняних робіт у полі на місці давно вже розораного скіфського кургану мешканець області знайшов унікальну кам’яну скульптуру. Трактором він зачепив щось тверде. Спершу подумав, що плуг наскочив на камінь, але потім розгледів у ньому людські обриси, тож сфотографував знахідку. На місце терміново виїхали археологи та історики. Вони припустили, що це кам’яна скіфська баба, датують її V століттям до н. е. Саме таких — лише три у світі! Тож знайдений артефакт може бути четвертою скульптурою. Її забрали на зберігання до сільської ради, щоб не спокушати чорних археологів. Із цих же міркувань місцезнаходження знахідки також не уточнюється.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I воюємо, і торгуємо...
Читати
«Пенсійні ножиці» від МВФ
Читати
Перший пішов
Читати
Даєш трирічку!
Читати
Українці безправні
Читати
Допомога чорнобильцям
Читати
Не потребуватимуть чи не даватимуть?
Читати
Скільки коштує паска?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове