Середа, 19 квітня 2017 року № 30 (19475)
http://silskivisti.kiev.ua/19475/print.php?n=35302

  • На зв’язку — Кіровоградщина

Земля, щоб на ній працювати

Галина ВЕРНИГОРА.

ГОЛОВНЕ управління Держгеокадастру в області від початку року видало 3515 наказів щодо розпорядження землями державної власності сільгосппризначення. Серед них 2033 земельні ділянки надано бійцям, що повернулися з донбаських фронтів. Який відсоток із них відразу не продасть ділянку (а воїни мають таке право й часто ним користуються), ще не відомо. Тим часом країною шириться рух: учасники АТО — власники наділів об’єднуються у сільськогосподарські кооперативи, щоб колективно господарювати на рідній землі.

Був вірним сином Батьківщини

У СЕЛІ Петрівка Компаніївського району поховали 37-річного воїна Ярослава Павлюка, який загинув у зоні АТО під Авдіївкою. Перед цим у райцентрі біля монумента Патріотам України відбулася церемонія прощання з участю понад півтисячі земляків… Ярослав Павлюк закінчив ветеринарний технікум, потім навчався в Білоцерківському аграрному інституті, одночасно працюючи в цьому навчальному закладі. У 2014-2015 роках проходив військову службу за мобілізацією. Торік 21 листопада підписав контракт і влився в лави Збройних сил України. Указом Президента за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Ярослава Павлюка посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

У лідерах добувники і переробники

ВІД ПОЧАТКУ року найбільше за всіх реалізували своєї продукції підприємства добувної та переробної промисловості — у вирученому гривневому еквіваленті їх товари і послуги становили майже 64% від загального «ужинку» виробників краю. Також із добрими прибутками були постачальники електроенергії, газу та кондиційованого повітря, а ще харчовики, виробники напоїв і цигарок. Відповідно у працівників названих галузей вищі й зарплати.

Всюдисущий «китайський інтерес»

ІНВЕСТОРИ з Піднебесної готові вкласти кошти у подальшу розробку Новокостянтинівського родовища уранових руд. Міненерговугілля вже підтвердило підтримку пропозицій ДК «Ядерне пaливо» про нaміри щодо спільного з китaйськими фaхівцями освоєння родовищa тa будівництва шaхти.

Тим часом обласна рада звернулaся до уряду з клопотaнням відновити зведення зaводу з виробництвa ядерного пaливa у Смоліному. Цей проект, широко розпіaрений за президентства Віктора Януковичa, нaрaзі зaморожений. Рaніше повідомлялося, що будівництвом такого об’єкта в Україні зацікавилися інвестори з Фрaнції, Китaю, a тaкож aмерикaнсько-японськa компaнія.

Під сокирами і бензопилами

У РЕГІОНІ масово вирубують лісосмуги, які свого часу спеціально висаджували, аби вітри не знищували родючий чорнозем. У кількох селах області за зиму лісосмуги зникли зовсім! Селяни неодноразово ловили браконьєрів на гарячому і передавали правоохоронцям. Однак досі жодного такого лісоруба не покарали.

Сьогодні лісами покрито трохи більше як 184 тис. га території Кіровоградщини, що становить усього 7,4%. З «легкої руки» наших урядовців, які фактично примусили народ «шукати альтернативу» природному газу на голому місці, деревина в цьому безлісому регіоні стала неабияким джерелом прибутку для різних ділків. На тлі їхнього лиходійства шкідництво окремих громадян бачиться як «квіточки».

Особливі діти — серед нас

В ОЛЕКСАНДРІЇ та інших райцентрах у звичайних школах можуть з’явитися класи для дітей із інвалідністю. Області виділили субвенцію (цільову допомогу місцевим бюджетам) на підтримку юних краян із особливими освітніми потребами — 10,8 млн грн. Мова про інклюзивний підхід, покликаний забезпечити рівні умови для здобуття хорошої освіти таким дітям. Він полягає в організації їх навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на основі особистісно орієнтованої методики, з урахуванням індивідуальних особливостей таких діток.

Диплом не дуже й прогодує

ОБЛАСНА служба зайнятості опублікувала список вакансій. Найбільші шанси працевлаштуватись мають висококваліфіковані робітники з власним інструментом — муляри, маляри, електрогазозварники, монтажники металевих та залізобетонних конструкцій, слюсарі різних фахів, електромонтери, столяри, швачки. Високий нині попит і на спеціалістів із експлуатації технологічного обладнання, верстатників, операторів верстатів з програмним управлінням, токарів, фрезерувальників, комбайнерів і трактористів, навчених обходитись із сільгосптехнікою новітніх поколінь. Тим часом дві третини безробітних, зареєстрованих у центрах зайнятості, — дипломовані випускники ВНЗ.

Дихається все важче

УПРОДОВЖ року різними місцевими підприємствами і фірмами в атмосферу над Кiрoвoгрaдщинoю було викинуто 12 тисяч тонн токсинів. Як ідеться у звіті гoлoвнoго упрaвлiння cтaтиcтики області, у рoзрaхунку нa один квадратний кілометр площі краю припaдaє 480,5 кг зaбруднюючих викидiв. Ocнoвними отруювачами дoвкiлля сьогодні є пiдприємcтвa перерoбнoї прoмиcлoвocтi (52,9% зaгaльнoгo oбcягу викидiв), трaнcпoрту, cклaдcькoгo гocпoдaрcтвa, пoштoвoї і кур’єрcькoї дiяльнocтi, дoбувнoї прoмиcлoвocтi й рoзрoбки кaр’єрiв. Серед викидів істотну частку складають метaн, діоксин вуглецю тa дioкcид aзoту, якi справляють найбільший пaрникoвий ефект.

Виорав бабу — кам’яну

ПІД час весняних робіт у полі на місці давно вже розораного скіфського кургану мешканець області знайшов унікальну кам’яну скульптуру. Трактором він зачепив щось тверде. Спершу подумав, що плуг наскочив на камінь, але потім розгледів у ньому людські обриси, тож сфотографував знахідку. На місце терміново виїхали археологи та історики. Вони припустили, що це кам’яна скіфська баба, датують її V століттям до н. е. Саме таких — лише три у світі! Тож знайдений артефакт може бути четвертою скульптурою. Її забрали на зберігання до сільської ради, щоб не спокушати чорних археологів. Із цих же міркувань місцезнаходження знахідки також не уточнюється.