Архів
Середа,
19 квітня 2017 року

№ 30 (19475)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Ще більше влади

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган заявив про перемогу на референдумі щодо змін до конституції.

Докладніше...
Гірше за санкції

ЧЕХІЯ відмовляється приймати біженців за квотою ЄС навіть попри загрозу економічних санкцій.

Докладніше...
Кандидатка-скандалістка

ФРАНЦІЯ. У Парижі — нові сутички супротивників кандидата в президенти Марін Ле Пен із правоохоронцями.

Докладніше...
Полетять голови

КНДР провела невдалий запуск ракети.

Докладніше...
Рішучий наступ

СИРІЯ. Урядова армія захопила місто Соран.

Докладніше...
Генеральне ядерне інспектування

США ревізують свій ядерний потенціал.

Докладніше...
Є й така думка

РОСІЯ. У «Єдиній Росії» заявили про геноцид євреїв стосовно росіян.

Докладніше...
Багато пожила і побачила

В ІТАЛІЇ померла найстаріша людина у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Світлий промінь

Урок для «еліти»

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

ЩО Б ХТО не казав, а нині матеріальне забезпечення українських військовослужбовців, які тримають оборону на передовій, значно покращилось. Ситуацію не порівняти з тяжким 2014-м, коли, як кажуть хлопці, «воювали у шльопанцях». Але, на жаль, демобілізувавшись, бійці залишаються один на один зі своїми проблемами. А ще ж є особлива категорія бійців — поранені. Надто важко тим, хто потребує довго-тривалих лікування та реабілітації після поранення. На це держава зазвичай грошей не надає, допомагають волонтери, небайдужі українці. На цьому тлі особливо цинічними видаються задекларовані статки представників влади. І поки так звана українська «еліта» ховає в офшорах та скляних банках усе зароблене «непосильною працею», проста бабуся з невеличкого села вчить їх патріотизму й демонструє своїм прикладом, що таке справжня еліта.

Олександрі Гордіївні Баланюк з невеличкого села Сільниця, що в Тульчинському районі, виповнилося 88 років. Жінка пережила Велику Вітчизняну війну, втратила двох рідних людей, має статус удови учасника бойових дій. Її дуже поважають у рідному селі за працьовитість і порядність.

Олександра Баланюк виховала двох прекрасних дітей. Сільський голова Сергій Ясинецький розповідає, що все життя вона важко пропрацювала у колгоспі, допомагала в будівництві місцевого храму й навіть була обрана церковним касиром, бо в її порядності не сумнівався ніхто. Сьогодні сили у бабусі вже не ті, особливо скрутно взимку. Тому донька Євгенія забирає її восени до Києва, а навесні жінка повертається в рідне село.

Нещодавно Олександра Гордіївна зробила те, що їй серце наказувало: передала тисячу гривень на лікування тяжкопоранених військових. І хоч у самої здоров’я слабке, старенька переконана: воїнам ці гроші потрібніші. Що для цієї простої бабусі із Сільниці тисяча гривень? Майже вся пенсія.

— Матуся попросила мене передати ці гроші, побачивши в новинах сюжет про тяжкопоранених фронтовиків, які завдяки новітнім біотехнологіям уникають ампутації та інвалідності, — розповідає донька Євгенія Миколаївна. — Мама пережила Другу світову і не з чуток знає, що таке втратити дорогих людей. Війна на Сході України триває ось уже три роки, ненька не може спокійно спостерігати, за цими подіями, душа в неї болить, тому неодноразово передавала на фронт речі, продукти й гроші.

Волонтери проекту «Біотехреабілітація поранених» кажуть, що це вже не перший випадок, коли небагаті люди на потреби армії віддають останнє... Тим часом деякі багатії шкодують і сотню гривень пожертвувати.

Мабуть, питання, кого називати в Україні елітою, є риторичним. Звісно, бабуся з Сільниці має більше право так іменуватися, ніж слуга народу з мільйонними статками, який з телеекрана нахабно запевняє, як побивається він за хлопців на фронті й уболіває за збіднілий народ.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I воюємо, і торгуємо...
Читати
«Пенсійні ножиці» від МВФ
Читати
Перший пішов
Читати
Даєш трирічку!
Читати
Українці безправні
Читати
Допомога чорнобильцям
Читати
Не потребуватимуть чи не даватимуть?
Читати
Скільки коштує паска?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове