Середа, 19 квітня 2017 року № 30 (19475)
http://silskivisti.kiev.ua/19475/print.php?n=35289

Вся надія — на небесну канцелярію

Василь ПІДДУБНЯК.

Херсонська область.

На фото автора: голова СТОВ «Мрія» Білозерського району Леонтій Новак і його син Олексій сподіваються, що і влада колись потішить селян так, як тішать цьогорічні посіви озимини.

ЛИШЕ на Великдень у степу стояла така тиша, що було чути, як щебече птаство у сусідній області. А то все щоденна напруженість за ущільненим графіком: підживлення озимини, підготовка ґрунту, сівба ярих…

Глобальне потепління, яке все відчутніше дає про себе знати, змушує хлібороба відходити від узвичаєних століттями строків польових робіт, передовсім сівби.

— Десь останніх п’ять років осінь припізнюється, — розмірковує досвідчений аграрій, голова правління СТОВ «Мрія», що в селі Надеждівка Білозерського району, Леонтій Новак. — Дощі, які колись ішли в серпні, зараз — аж наприкінці вересня, тоді як оптимальні строки для сівби ріпаку — початок першого місяця осені. Тож довелося йти на чималі затрати — включати зрошення і робити вологозарядкові поливи. Зате посіяли ріпак вчасно, він впору зійшов, добре перезимував і зараз — у відмінному стані! Те ж саме — і озима пшеничка…

— Озимий клин у нас близько тисячі гектарів, — пристає до розмови кандидат сільськогосподарських наук Олексій Новак, син Леонтія Миколайовича. — Основна культура тут традиційна — озима пшениця. Практикуємо сорти одеської і херсонської селекцій, які за наших посушливих умов дають найвищі врожаї, — Бунчук і Херсонська остиста. Який буде нинішній урожай — не беруся загадувати, але види на нього не гірші, ніж у кращі роки. А як буде далі — не знаємо. Щоправда, є така народна прикмета: якщо на Благовіщення ішов дощ, то до травня ще три їх випаде. Сподіватимемось!

Земля у «Мрії» не тільки доглянута, а й не голодна. На все про все господарство вже внесло у ґрунт 200 тонн мінеральних добрив, витративши на їх придбання чималі кошти. Добре, хоч не позичені… Батько і син Новаки, як і механізатори Олександр Гінкул і Микола Фардей, котрі готували поле під соняшник, вірять: «Без хліба не залишимося!».

І ця віра — небезпідставна. А от що найбільше тривожить селян посушливого півдня — це ціна на воду для зрошення. А зрошуваний клин у «Мрії» чималий — 1300 гектарів.

— Торік у господарстві п’ять «Кубаней» працювали на поливі, а чи будемо поливати в цьому — не знаю, — розводить руками голова правління СТОВ «Мрія» Леонтій Новак. — Якщо тоді за кубометр води ми платили по 70 копійок, то зараз, кажуть, буде удвічі дорожче. Такою вартісною водою не поливатимемо!

Завважмо, що це говорить керівник одного із найкращих господарств у Північному Причорномор’ї! А як бути тим, у кого, як у народі кажуть, ні за плечима ні перед очима?..

ОФІЦІЙНО. За повідомленням прес-служби Мінагропроду, станом на 14 квітня усі регіони України завершили підживлення озимих культур. Гранули родючості одержали 7,1 млн га зернових та 872 тис. га озимого ріпаку.

На звітну дату завершується посів ранньої групи зернових. Упорано 2,2 млн га від запланованих 2,4 млн га. Зокрема, ярих: пшениці посіяно 154 тис. га, або 85% прогнозу (180 тис. га), ячменю — 1,5 млн га, або 91% прогнозу (1,6 млн га), вівса — 190 тис. га, або 92% прогнозу (207 тис. га), гороху — 369 тис. га, або 112% прогнозу (330 тис. га).

Також продовжується висівання кукурудзи на зерно, цукрових буряків і соняшнику. Під цими культурами зайнято відповідно 236 тис. га, або 5% прогнозу, 251 тис. га (86% прогнозу), 1,0 млн га (19% прогнозу).

Розпочалася сівба сої. Насіння цієї культури вже зароблене у ґрунт на площі 24 тис. га (1% прогнозу).