Середа, 19 квітня 2017 року № 30 (19475)
http://silskivisti.kiev.ua/19475/print.php?n=35291

  • Неоголошена війна

Мріють про амністію

Михайло ВЕДМІДЬ.

НЕЗВАЖАЮЧИ на раніше досягнуті домовленості про припинення вогню, встановлення режиму «тиші» на Великодні свята та декларативні заяви щодо дотримання християнських норм поведінки, жодного дня вздовж лінії зіткнення не було спокійно. Напередодні Пасхи і наступні дві доби ворог десятки разів відкривав вогонь по позиціях ЗСУ. Найменше обстрілів — 22 — було зафіксовано у неділю, 16 квітня. Того ж святкового дня речник Міноборони України з питань АТО повідомив радісну новину: «За добу, що минула, внаслідок бойових дій жоден український військовий не загинув і не був поранений». Такого вже тривалий час не було. Втім, радість од відсутності втрат виявилася недовгою: вже в наступні дві доби троє українських захисників дістали поранень.

На тимчасово не підконтрольній Україні території Донбасу посилюється соціальна напруга. За інформацією української розвідки, там ширяться заклики до колективів непрацюючих шахт та родичів шахтарів узяти участь у мітингу, який має відбутися о 10-й годині ранку 19 квітня на площі Леніна в м. Донецьку. На акції планується висунути вимогу главі «ДНР» О. Захарченкові невідкладно щось робити для того, аби підвищився достаток населення. Причиною протестного заходу стало важке економічне становище місцевого населення, скорочення, відправлення у неоплачувані відпустки працівників та бездіяльність керівництва шахт щодо виплати заборгованості із заробітної плати.

Маріонеткова адміністрація продовжує діяти на обмеження прав і свобод цивільного населення. Як повідомили в ГУР Міноборони України, «з метою недопущення відтоку з окупованої території людських мобілізаційних ресурсів введено заборону на виїзд із території «ДНР/ЛНР» на територію, підконтрольну ЗС України, особам чоловічої статі без наявності довідки з військового комісаріату про перебування на військовому обліку».

Щоб кинути тінь колабораціонізму на якомога більшу кількість населення, у так званій «ДНР» чоловіків, які працюють у бюджетній сфері, через керівників підприємств закликають на тритижневі «навчальні військові збори».

«Люди шоковані. Звичайно ж, ніхто з таких призовників не піде добровільно на фронт, але факт залишається фактом — мирних людей вирішили заплямувати, а після грати цим на переговорах. Будуть вимоги: «Амністія для всіх і одразу!». Говоритимуть: «Так у нас велика частина населення тільки навчання проходила, отже, давайте амністію всім», — поділився своєю думкою один із жителів Донецька.