Середа, 19 квітня 2017 року № 30 (19475)
http://silskivisti.kiev.ua/19475/print.php?n=35293

  • Наша гордість

Гарні й розумні

Олена КОЩЕНКО.

Наші старшокласниці виграли почесні трофеї на щорічній Європейській олімпіаді з математики серед дівчат (EGMO-2017). Вони привезли додому дві золоті й дві срібні медалі.

ЗМАГАННЯ юних представниць прекрасної статі на найкраще опанування «королеви точних наук» у швейцарському місті Цюріх відбулися вже вшосте. Команда України є постійною їх учасницею починаючи з першої олімпіади, що пройшла 2012 року в місті Кембридж (Велика Британія), в якій мірялися знаннями команди лише з 19 країн. Нинішнього року на олімпіаду приїхало 168 дівчат із 44 країн, серед яких 11 — неєвропейські, тому тамтешні школярки вправлялися в завданнях як «гостьові учасники».

Наші дівчата вже виборювали на європейській математичній олімпіаді престижні нагороди. Нині ж у них особливо щедрий ужинок. Так, одинадцятикласниця харківської гімназії №45 Ольга Шевченко (на фото — остання праворуч) стала найкращою в абсолютній першості. Однакову із нею кількість балів отримала й американська учасниця, проте остання мала статус гостя, тож «золото» дісталося Ользі. Відтак Україна прийматиме цю олімпіаду у 2019 році.

Тим часом золотої медалі з однієї із дисциплін удостоїлася її землячка — Аліна Гарбузова з харківського фізико-математичного ліцею №27. Срібло вибороли Аліна Ян і Юлія Здановська з фізико-математичного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка. Відтак українська математична збірна стала найкращою в Європі у командному заліку.