Середа, 19 квітня 2017 року № 30 (19475)
http://silskivisti.kiev.ua/19475/print.php?n=35295

  • На юридичному фронті

Хто «відмазав» високопосадовця?

Михайло ГУБАШ.

ЗА ВЕРСІЄЮ слідства, яке завершили детективи Національного антикорупційного бюро України, троє службових осіб ДП «Укрзалізничпостач» та один посадовець ПАТ «Укрзалізниця» за змовою з представниками приватних компаній у квітні-листопаді 2015 року здійснили закупівлю метизної продукції для потреб держпідприємства за завищеними цінами, чим завдали йому збитків на суму 20 млн грн. Торік ця ж група осіб намагалася повторити злочин, але їм завадило рішення Антимонопольного комітету, який зобов’язав філію «Укрзалізниці» скасувати одну із закупівель, в результаті якої держпідприємство могло втратити ще майже 44 млн грн.

Напередодні погодження та скерування обвинувального акта до суду Спеціалізована антикорупційна прокуратура в одно­сторонньому порядку закрила провадження стосовно начальника департаменту матеріально-технічного забезпечення «Укрзалізниці», який, за твердженням слідства, погоджував закупівлю продукції за завищеними цінами. В НАБУ занепокоїлися ситуацією і звернулися до керівника САП Назара Холодницького за роз’ясненням. Усього ж у рамках розслідування цього провадження про підозру повідомлено шістьом особам, ще один перебуває у розшуку.

Вкрав собі для «відкатів»

ЕКС-КЕРІВНИК одного з підприємств, яке стало переможцем торгів на постачання антиретровірусних лікарських препаратів, у 2014 році отримав від Міністерства охорони здоров’я як попередню оплату державні кошти в сумі понад 52 млн грн на закупівлю цих медпрепаратів. Проте ліків постачив лише на 10 млн грн, а решту грошей, які надійшли на рахунок очолюваного ним підприємства, вивів за кордон на рахунки структур, що не мають стосунку до фармакологічного бізнесу. Таким чином держбюджету заподіяно матеріальних збитків на суму понад 42 млн грн. Як повідомили в Генпрокуратурі, яка розслідувала справу, обвинувальний акт щодо підприємця направлено до суду.

Пшонці в баню зась

ПЕЧЕРСЬКИЙ райсуд Києва заарештував нерухоме майно сім’ї колишнього генпрокурора Віктора Пшонки, який є фігурантом кримінального провадження за статтею «привласнення і розтрата майна». Високопосадовця часів Януковича підозрюють у вилученні з бюджету 68 млн грн на фіктивний ремонт адмінбудівель Генпрокуратури. Під арештом опинився житловий будинок загальною площею 214,2 кв. м та інша нерухомість площею понад 770 кв. м: гостьовий будинок, гараж, дві господарські споруди, альтанка, дві літні кухні, баня, будинок охорони, каналізаційна споруда і колодязь, земельна ділянка площею 2,64 га, а також ділянка на території Гореницької сільради Києво-Святошинського району площею 0,48 га і частина гаража, які є власністю дружини Пшонки. Суд заборонив екс-генпрокурору, його дружині або особам, які діятимуть від їхнього імені, відчужувати, розпоряджатися або користуватися вищевказаним нерухомим майном.

Нагадаємо: торік у червні Печерський райсуд уже заарештував старовинні книги та ікони, знайдені у Пшонки, які передано на зберігання Національному художньому музею України. Письмове повідомлення колишньому генпрокурору про підозру у скоєнні кримінального правопорушення складено 22 грудня 2014 року, а 14 січня 2015-го його оголошено у розшук.

Шахрайка від Феміди чи цап-відбувайло?

ДЕТЕКТИВИ Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) завершили досудове розслідування стосовно помічниці заступника голови Апеляційного суду Київської області, затриманої під час одержання неправомірної вигоди в розмірі 23 тис. доларів. Слідство стверджує, що обвинувачувана ввела в оману громадянина щодо можливості винесення рішення в його інтересах колегією суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ. Обумовлену суму помічниця судді отримала 23 січня, детективи Нацбюро затримали її «на гарячому» того ж дня. Справу розглядатиме Шевченківський райсуд м. Києва.

Мисливці за нирками втрапили у пастку

ПРАВООХОРОНЦІ перекрили транснаціональний канал «чорних трансплантологів», які через мережу Інтернет шукали людей для пересадки нирок. Четверо громадян Туреччини та України обирали жертв, які перебували у скрутному матеріальному становищі, та за винагороду в розмірі від 10 до 15 тис. доларів вмовляли людину продати їм свій внутрішній орган. Для прикриття нелегального бізнесу організатори створили комерційну структуру, яка нібито надавала послуги лікувального туризму. Діставши згоду, вивозили людей до Туреччини або Філіппін, де їм робили незаконні хірургічні операції. Але потім зловмисники зменшували «гонорар» донорам на кілька тисяч доларів, хоча самі мали від 80 до 100 тис. доларів з клієнта. За інформацією спецслужби, щомісяця за кордон на операцію виїжджали четверо-п’ятеро українців. Санкція статті, яку інкримінують затриманим (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини), передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна.