Середа, 19 квітня 2017 року № 30 (19475)
http://silskivisti.kiev.ua/19475/print.php?n=35300

  • Біда

Важка праця — на попіл

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

У СЕЛІ Нове Мелітопольського району в одному з приватних домогосподарств загинула свиня. Регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини підтвердила, що падіж тварини стався через африканську чуму свиней (АЧС). Лихо спіткало людей напередодні Великодніх свят, коли і самим свіжиною хотілося поласувати, і на продаж повезти на базар, бо ж на свіжу копійку можна сподіватися лише з власного хліва. А тут уже лаштують майданчик для знищення тварин, як цього вимагають заходи безпеки. Спеціалісти обходять селянські обійстя, на в’їзді до Нового встановлені блокпости, працюють представники ветслужби й поліції. У цьому селі оголошено сорокаденний карантин, а в зону спостереження потрапили також частина Приазовського, Мелітопольський та Якимівський райони.

— У неблагополучних пунктах, зонах захисту та нагляду забезпечено постійний контроль за дотриманням причетними службами і суб’єктами господарювання, незалежно від форми власності та підпорядкування, всіх оздоровчих і профілактичних заходів, передбачених Законом України «Про ветеринарну медицину». Господарі, у яких вилучено свиней, отримають компенсацію, — повідомив на засіданні обласної протиепізоотичної комісії при ЗОДА начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв.

За словами заступника голови облдержадміністрації Олександра Бабаніна, починаючи з 2012 року це вже четвертий випадок АЧС в області. Тому на особливому контролі перебувають господарства приватного сектору, а також переміщення поголів’я та готової продукції. Крім профілактичних дій, проводиться роз’яснення серед населення цих та інших територій. І ця місія чи не найважча, бо спалахи чуми непередбачувані. Досі у зоні контролю залишається село Петромихайлівка Вільнянського району, де було вилучено 124 тварини, та Розівський район, де знищено 49 голів свиней. Знято карантин у Комунарському районі Запоріжжя.

Ішлося на засіданні й про своєчасну компенсацію людям за збитки. У повному обсязі розрахувалися з селянами Вільнянського району, загалом їм виплатили понад 240 тисяч гривень, найближчим часом одержать відшкодування господарі з Розівського району.

Селяни знають, що африканська чума свиней безпечна для людей, але їх це мало тішить, як і перспектива компенсації, адже зазвичай лихо знищує все поголів’я свиней у регіоні, де панує. На попіл перетворюються важка праця, затрачені кошти на відгодівлю тварин, сподівання на заробіток.