Пирій повзучий Василь РЯБЧУК, доктор сільськогосподарських наук. Це однорічна трав’яниста рослина з повзучим (звідси й назва) гіллястим тонким циліндричним горизонтальним кореневищем завдовжки 2-4 м. Голе гладеньке стебло заввишки до 130 см. Квітки дрібні, зелені, зібрані у сидячі колоски. Цвіте у червні-липні. Пирій росте на луках, уздовж доріг, на схилах, серед чагарників, а також як злісний бур’ян на городах, полях, у садах. Одна рослина може давати до десяти тисяч насінин. ДЛЯ ЛІКУВАЛЬНИХ цілей використовують кореневища пирію. Їх заготовляють рано навесні або восени. Після обтрушування від землі обрізують корінці і стебла, миють у холодній воді. Сушать на повітрі, розстеливши шаром 1-2 см. Сухих кореневищ виходить 33-34 відсотки. Після висушування їх ріжуть на шматочки не більші сантиметра та зберігають у щільно закритій посудині. Для отримання соку використовують свіжу траву пирію. Кореневище цієї рослини містить полісахариди, слизові речовини, фруктозу, жирну та ефірну олії, яблучну та кремнієву кислоти, вітамін С, каротин, сапоніни та інші речовини. Артрит, гастрит, порушення обміну речовин, ентероколіти. П’ять чайних ложок подрібненого кореневища заливають склянкою перевареної води. Настоюють 12 годин, проціджують. Затим сировину заливають склянкою окропу вдруге, настоюють годину, напар проціджують. Настій і напар змішують та приймають по півсклянки до чотирьох разів на день за 20 хвилин до їди. Атеросклероз. Кореневище пирію, коріння кульбаби лікарської, кореневище перстачу прямостоячого (калган) і траву деревію звичайного — все по 10 г. Столову ложку суміші заварюють склянкою окропу, настоюють годину. П’ють по 0,75 склянки перед сніданком. Безпліддя. Столову ложку кореневищ заливають склянкою окропу, настоюють півгодини. Проціджений напар п’ють по півсклянки тричі на день до їди. Давній рукопис іще ХІ століття стверджує: «Часто вживаний дівами пирій плодовитість дарує». Болі в суглобах. Столову ложку кореневища дрібно нарізають, заливають літром окропу, настоюють під кришкою три години. Після проціджування приймають у теплому вигляді тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування — місяць, після 10-денної перерви лікування продовжують ще місяць. Варикозне розширення вен. Столову ложку суміші (квітки горобини звичайної, арніки гірської, кореневища пирію — порівну) заливають склянкою окропу, настоюють, п’ють по дві-три склянки на день. Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки. Використовують квіткові кошики ромашки лікарської, плоди фенхелю звичайного, кореневища пирію, корені солодки голої — по 10 г. Заливають склянкою окропу одну-дві чайні ложки суміші, закутують, настоюють півгодини. Настій п’ють по півсклянки на ніч. Геморой, запори. Склянкою гарячого молока заливають столову ложку подрібнених кореневищ пирію, проварюють 10 хвилин на невеликому вогні, охолоджують. На ніч роблять мікроклізми. Гнійні запалення шкіри, фурункульоз, ячмінь, вугрова висипка. Півлітра окропу заливають три столові ложки кореневищ, настоюють годину. Після проціджування п’ють по склянці тричі на день до їди. Діабет цукровий. Чотири столові ложки кореневищ заливають п’ятьма склянками окропу, ставлять на вогонь, уварюють на малому вогні до зменшення на одну чверть початкового об’єму рідини. Після охолодження проціджують та п’ють по столовій ложці п’ять разів на день до їди. Діатез у дітей. Кореневища пирію (50 г) заливають п’ятьма літрами води, ставлять на вогонь, варять 15 хвилин. Після проціджування додають у ванну з водою (температура 38ОС). Ванну приймають протягом 15-20 хвилин. При висипці на обличчі його протирають відваром двічі на день — уранці та ввечері. Застуда, бронхіт, пневмонія. Півлітра окропу заливають дві столові ложки подрібненого пирію, витримують на водяній бані півгодини. Після проціджування розділяють на три порції та п’ють до їди. Зміцнення організму після тяжкої хвороби. Дві столові ложки кореневищ пирію та стільки ж коріння кропиви дводомної заливають півлітра окропу, настоюють дві години. Після проціджування підсолоджують медом та п’ють протягом дня за бажанням. Камені у нирках, жовчному та сечовому міхурах. Заливають 300 г окропу дві столові ложки подрібненого кореневища, варять на невеликому вогні 10 хвилин. Після проціджування приймають по третині склянки тричі на день за півгодини до їди. Нирковокам’яна хвороба. Подрібнюють 600 г кореневищ і трави пирію, заливають по літру води та червоного вина, варять на малому вогні до упарювання наполовину. П’ють по 100 г уранці натще і ввечері. Променева хвороба. Дві столові ложки кореневищ заливають двома склянками окропу, закутують, витримують вісім годин. Після проціджування настій приймають у три прийоми на день за півгодини до їди. Ревматизм, екзема, подагра. На слабкому вогні варять 50 г кореневищ 15 хвилин у трьох літрах води. Після охолодження проціджують та додають у ванну, яку приймають півгодини. Кашель застудний. Двома склянками перевареної води заливають 15 г кореневищ, настоюють 12 годин, проціджують. П’ють по півсклянки тричі на день між їдою. Нетримання сечі. Літром окропу заливають 50 г подрібнених кореневищ пирію, кип’ятять 15 хвилин. Настій виливають у ванну (36-37ОС), яку приймають на ніч. Курс лікування — 12-14 ванн. Онкологічні захворювання. Дві столові ложки кореневищ заливають двома склянками окропу, варять на малому вогні 15 хвилин, настоюють три години, проціджують. Відвар приймають чотири рази на день по третині склянки за півгодини до прийому їжі. Курс лікування — місяць. Поліпшення зору. Чотири столові ложки кореневища заливають п’ятьма склянками окропу, уварюють до зменшення об’єму на четвертину, проціджують. П’ють п’ять разів на день. Сік пирію. Для його отримання кореневища миють, ошпарюють окропом, перемелюють, розбавляють водою (1:1), віджимають, кип’ятять три хвилини. Приймають по 0.5-1 склянці 3-4 рази на день за 20-30 хвилин до їди впродовж 3-4 місяців при бронхітах, застуді, подагрі, ревматизмі, артриті, остеохондрозі. Склероз судин головного мозку. Заливають звечора літром перевареної води 10 г суміші (листя омели — 40 г, листя та квіткові кошики нагідок лікарських, трава та кореневища пирію, кореневища аїру тростинового, кореневища валеріани лікарської, трава чебрецю борового та меліси лікарської — по 30 г), настоюють ніч, вранці додають п’ять столових ложок меду, ставлять на слабкий вогонь, доводять до кипіння та варять півхвилини. Після остигання проціджують та п’ють по 100 г кожні три години (за день — півлітра). Перед прийманням у відвар додають кілька крапель лимонного соку. Курс лікування — три місяці. Туберкульоз. Дві столові ложки подрібненого кореневища заливають склянкою молока, кип’ятять на малому вогні п’ять хвилин. Після проціджування відвар приймають тричі на день до їди. Цироз печінки. Столову ложку суміші (кореневище пирію — 20 г, листя кропиви дводомної —10 г, плоди шипшини — 20 г) заварюють склянкою окропу. Після годинного настоювання п’ють по склянці 2-3 рази на день. Салат пирійний: свіжі кореневища пирію — 200 г, щавель кислий — 50 г, буряк —100 г, сметана — 40 г, сіль за смаком. Кореневища миють, ріжуть на шматочки довжиною 2-3 см, відварюють у підсоленій воді, додають відварені та порізані брусочками буряки, пюре зі щавлю, солять, заправляють сметаною або олією. Запіканка із кореневищ пирію. Вимите кореневище свіжого пирію відварюють у підсоленій воді, пропускають через м’ясорубку, заливають розведеним у воді (1:1) яєчним порошком та запікають. Зі свіжих кореневищ готують лікувальні салати, гарніри для м’ясних, рибних і овочевих страв. Із висушених отримують борошно для приготування каш, киселів, випікання хліба. Сурогат кави. Протипоказань щодо прийому препаратів із пирію немає, крім індивідуальної непереносимості. Слід дотримуватися точних дозувань препаратів при прийомі їх усередину. |