П’ятниця, 19 травня 2017 року № 38 (19483)
http://silskivisti.kiev.ua/19483/print.php?n=35553

  • АПК

Майже упорались

Устина Гречанюк.

ЯК ПОВІДОМИЛА прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства, в Україні зерновими і зернобобовими культурами станом на 16 травня засіяно 6,526 млн га (90% прогнозованої площі). Так, площа під ранніми культурами становить 2,31 млн га (98%). Зокрема:

ярої пшениці — 171 тис. га (96%),

ярого ячменю — 1,561 млн га (95%),

вівса — 197 тис. га (95%).

Посів гороху проведено на площі 381 тис. га (115% прогнозу).

Триває сівба олійних культур. Засіяно:

соняшник на площі 4,8 млн га (89%),

сою — 1,483 тис. га (76%).

Цукрові буряки до 16 травня зайняли площу 308 тис. га (105%).

Конкуренти нікому не потрібні

КРАЇНИ Євросоюзу мають різні думки щодо допуску українських продуктів землеробства на європейський ринок. Це стало очевидним під час переговорів міністрів, відповідальних за торгівлю, країн ЄС, що відбулися днями у Брюсселі. Основна дискусія розгорнулася з приводу пропозиції Європейської комісії ввести, як доповнення до торішньої угоди про вільну торгівлю, додаткові торгові пільги для України. Зокрема, Польща, яка зазвичай висловлює Києву політичну підтримку, в економічних питаннях озвучила протилежну позицію.

Під час переговорів у Брюсселі польський віце-міністр розвитку Тадеуш Косцінський у процесі обговорення наголосив, що Варшава захищатиме інтереси польських виробників. «Ми з Україною сусіди. Якщо відкриємо широку дорогу українському імпорту до всього Європейського Союзу, то його частина обов’язково потрапить до Польщі», — переконаний чиновник. Тож його уряд наполягатиме на обмеженні торгових пільг для нашої країни на пшеницю, кукурудзу і томатні продукти.

Представники урядів країн ЄС повернуться до цього питання наприкінці травня. Якщо досягнуть компромісу — почнуться переговори стосовно торгових преференцій для України з Європарламентом.