П’ятниця, 19 травня 2017 року № 38 (19483)
http://silskivisti.kiev.ua/19483/print.php?n=35571

Коли зламався холодильник

ЕЛЕКТРИЧНІ прилади — пральна машина, холодильник, комбайн, міксер тощо давно стали звичними у нашому побуті. І як люди жили без них колись, уже й важко уявити. І коли щось виходить із ладу, це стає великою проблемою. Особливо на селі. Адже потрібен транспорт, щоб довезти той же холодильник у ремонт чи, навпаки, доставити майстра. А як у період відсутності холоду зберегти продукти? Про це далі.

Узагалі м’ясна і рибна продукція зберігається в погребах тільки після спеціальної обробки, наприклад, у вигляді холодцю або консервів. Але завдяки деяким прийомам їх можна потримати добу-другу сирими.

Сира печінка не зіпсується протягом двох-трьох днів, якщо її щедро змаcтити олією.

М’ясо можна перекласти свіжою кропивою або тертим хроном, загорнути в полотно, рясно просочене міцним розчином оцту або солі. Перед приготуванням із нього страв ретельно промити.

Також його доцільно натерти розрізаним лимоном і залишити відкритим у прохолодному місці, що провітрюється. До речі, лимонний сік відлякує мух.

Можна залити м’ясо знежиреним молоком, накрити чистим рушником і поставити в прохолодне місце. Молоко швидко зсядеться, щільно «огорне» м’ясо і не пропустить до нього повітря. Кислота, яка є в молоці, перешкодить розвитку бактерій, і продукт збережеться свіжим упродовж кількох днів. Перед приготуванням його потрібно ретельно промити і обсушити рушником.

Копчені м’ясні продукти добре зберігаються в мішечках із тонкого натурального полотна, підвішені у сухому приміщенні, що провітрюється.

Ковбасу можна вберегти від цвілі, якщо занурити її в міцний розчин солі.

Вершкове масло якийсь час не зіпсується загорнутим у пергаментний папір, якщо покласти його у дуже солону воду. Збережеться також загорнутим у ганчірку, змочену сумішшю оцту і води (1:1).

Можна зробити інакше — поставити його в посуді у піч або на плиту, щоб розтануло, й додати сіль (на 1 кг — трохи більш як півсклянки).

Сало, звісно, також засолюють. Його нарізають невеликими шматками, на дно банки вливають 4-5 столових ложок олії, наповнюють салом і засипають сіллю. Такому продукту холодильник узагалі не потрібен.

Яйця потрібно змастити смальцем або яєчним білком, щоб закрити пори в шкаралупі, загорнути в папір, укласти в кошик і підвісити в прохолодному місці. Добре зберігаються яйця і в ящику, пересипані тирсою так, щоб не торкалися одне одного.