Чиста городина НІТРАТИ в овочах і фруктах наявні завжди, незалежно від того, вирощені вони у промисловій теплиці чи на власній грядці. Остерігаючись нітратів, деякі городники вважають за краще відмовитись від мінеральних добрив, насамперед — аміачної селітри. Але всім овочевим культурам потрібен азот у великій кількості, і без підживлення азотними добривами гарного врожаю не буде. Дехто вважає, що від надлишку нітратів порятує внесений восени гній. І даремно. Адже гній, розкладаючись, постійно насичує ґрунт нітратним азотом. Так що шкідливі сполуки будуть в овочах незалежно від того, вносили ви добрива чи ні. Тому проблема не в наявності нітратів, а в їх кількості та концентрації. Доведено: якщо збільшити на ділянці частку амонійного азоту, то рослини поглинуть менше нітратів. Цьому сприяє підживлення рослин аміачною, а не іншими селітрами, рясний полив (нітрати легко вимиваються — після поливу або дощу їх мало) і мульчування грядок (мульча вповільнює випаровування води, і нітрати не відразу потрапляють у зону коренів). Крім того, овочам потрібен час, щоб «переробити» нітрати. Тому, перш ніж вносити азотні добрива, зберіть достиглі овочі або починайте збір не раніш як через три дні після підживлення. Перетворення шкідливих нітратів в амонійну форму відбувається швидше в яскравий, сонячний день. У похмуру погоду нітратів більше. Перші овочі, як правило, мають високу концентрацію цих сполук, оскільки весь азот розподіляється на малу кількість плодів. Таким чином, не поспішайте пригощати дітей першим огірочком. Варто знати, що в томатах, які пролежали кілька днів у холодильнику, концентрація нітратів стає вищою, ніж у щойно зірваних. Овочі з надлишком нітратів, особливо зеленні культури, мають потужні стебла і листя неприродно інтенсивного темно-зеленого кольору, іноді з синім відтінком. Точно визначають їх кількість у лабораторії агрохімічної та санітарно-епідеміологічної служб. У домашніх умовах можна скористатися компактними приладами для проведення експрес-аналізу або індикаторними тест-смужками. Якщо є сумніви, рекомендується зменшити нітрати шляхом витримки овочів у чистій воді. Через 20 хвилин частина хімічних сполук перейде з продукції у воду. Так що нітратів не варто боятися. Потрібно правильно вирощувати овочі, а потім належним чином готувати їх до споживання. |