Треба пригальмувати? Марина ТІШКОВА. ТОРІК, за даними компанії «УкрАгроКонсалт», український експорт соняшникової олії задовольнив 58% світового попиту. Наша країна — безперечний лідер у її виробництві. Водночас експерти застерігають, що подальше нарощування аграріями потужностей переробки олійних культур може вилитись у збитки. На ринку соняшникової олії вже почалося падіння цін. «На початок цього сезону була вартість 780 доларів за тонну. Зараз маємо 750. Це пов’язано, зокрема, із тим, що дуже багато пропозицій олії із сої, яка є конкурентом соняшнику», — роз’яснює експерт «УкрАгроКонсалт» Юлія Гаркавенко. Торік Україна зібрала рекордний урожай соняшнику — понад 14 млн т, що дасть змогу отримати 5,8 млн т олії, левова частка якої (5,3 млн т) піде на експорт. «Майже весь урожай переробляється в країні. Насіння експортуємо не більше 2-3%. При цьому потужностей з переробки у нас набагато більше, ніж обсяги врожаїв: 19 млн т і 14 млн відповідно», — коментує Ю. Гаркавенко. Переробники, інвестуючи в нові олійноекстракційні заводи, можуть мати проблеми із сировиною. Тож окупність інвестицій розтягнеться на багато років. Біда не відступає АФРИКАНСЬКА чума свиней і не думає забиратися геть із території України. Цьому, втім, сприяють кілька взаємопов’язаних факторів. Зокрема, селяни, яким не виплатили компенсацію з держбюджету за знищене поголів’я, намагаються тепер уже приховувати випадки захворювання, забивають тварин і реалізовують м’ясо на стихійних ринках, а це призводить до подальшого поширення АЧС. Експерти б’ють на сполох: якщо найближчим часом африканську чуму свиней не зупинити, свинина підвищиться в ціні ще десь на 5 грн/кг. Додатковим фактором здорожчання є активний експорт у країни, де ціни на ринках привабливіші, ніж на внутрішньому, зокрема в Грузію (64%), Казахстан і Гонконг. Утім, для селян є «оптимістична» новина: набула чинності нова інструкція, згідно з якою у разі виявлення захворювання вирізатимуть не все поголів’я у радіусі 3 км, а тільки в деяких секторах, визначених на підставі аналізу. |