Невеселий рекорд Маргарита СИТНИК. ВЕСНЯНО-польові роботи у поточному році обійшлись українським аграріям в рекордні 100 мільярдів гривень, при тому що уряд за рахунок бюджетних коштів компенсував їм мінімум видатків. «Посівна кампанія виявилася дорожчою, ніж торік, — констатував аграрний експерт Денис Марчук. — Тоді витрати дорівнювали 95-96 млрд грн». З початку поточного року частково функціонує система компенсації витрат на купівлю нової сільгосптехніки. Але через те, що посівна «з’їла» у хліборобів обігові кошти, а розмір бюджетних дотацій був невеликий, мало хто з господарників зміг її придбати. Якщо торік аграрії закупили сільгосптехніки на 10 млрд грн, то нині — на 3,5 млрд. М’ясо дорожчатиме ЕКСПЕРТИ прогнозують, що протягом найближчих півроку не відбудеться здорожчання овочів так званого борщового набору навіть попри скорочення посівних площ (підставою для цього став торішній великий урожай, який обвалив ціни). А от ситуація із м’ясом гірша — вартість і яловичини, і свинини зростатиме щомісяця на кілька гривень. Таким чином, за вказаний період ціна загалом може збільшитися на 20%. Чим довше — тим вигідніше? ПРОТЯГОМ останніх п’яти років спостерігається тенденція до укладання довгострокових договорів оренди земельних паїв. Так, якщо 2011 року частка договорів оренди сільгоспземель на 4-5 років становила 46,2%, то на 1 січня 2016 року було лише 26% договорів оренди строком до 7 років. Натомість кількість договорів оренди на термін 8-10 років зросла у 2016 році до 45%. Також збільшилось число власників земельних ділянок, які вирішили віддати землю в оренду на строк понад 10 років. У 2011-му їх було 11,4%, а у 2016-му — вже близько 17%. «Штурмуємо» Європу ДО КРАЇН Європейського Союзу нині має право експорту 281 українське підприємство з переробки аграрної продукції. Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа. Як інформував посадовець, 101 вітчизняне підприємство постачає до європейських країн м’ясо птиці та продукти з нього, рибу та рибопродукти, мед, яйця, молоко і молочні продукти. Також експортні двері до Євросоюзу відкриті для 180 підприємств — виробників нехарчових продуктів тваринного походження: пухо-перової сировини, шкірсировини, кормів для непродуктивних тварин, субпродуктів нехарчових тощо. Також В. Лапа зазначив, що днями ще одна українська компанія дістала дозвіл на постачання до єврозони молочної продукції. |