Компост за пришвидшеною технологією ДАВНО відомо, що компост поліпшує структуру і унормовує кислотність ґрунту, збалансовує над-ходження води і поживних речовин у рослини. Відтак останні менше уражуються хворобами. Дослідним шляхом установлено, що на дозрівання компосту потрібно всього 6-8 тижнів. Насамперед має бути не компостна яма, а компостна купа, де не застоюється вода. За таких умов бактерії, які спричинюють гниття, завмирають, а «бродильні» бактерії активно розвиваються. Тому треба відвести незатоплюване місце, обов’язково в затінку, інакше доведеться часто поливати купу. Його потрібно обгородити щитами з дощок, заліза чи шиферу заввишки на метр. Приблизна площа — 2-4 м2. На дно кидають хмиз — він, перш ніж перегнити, послужить як дренаж. У компост годиться все натуральне: бур’яни, листя, спитий чай, обривки картону, скошена трава, кухонні відходи, окрім м’ясних. Не можна закладати в купу хворі рослини та синтетику. Щільні, з великим умістом азоту складники (харчові відходи, овочі та фрукти, гній) — це «топка», їх гниття розігріває купу. А гаряча зріє швидше. Втім, такі матеріали сильно злежуються, тому їх потрібно розбавляти «повітряними» — соломою, тирсою, підв’яленою травою, папером, подрібненим картоном, виполотими бур’янами. Краще всього брати порівну. Бажано кинути кілька лопат землі на кожний шар — бактерії «на розведення». Купу накривають плівкою, шифером або руберойдом, щоб дощі не вимивали поживних речовин. Раз на тиждень перемішують вилами. Це загальні правила компостування. Сучасні технології подарували городникам одну «хитрість»: активатори компосту. Вони створюють сприятливе середовище для посиленого розмноження мікроорганізмів, у результаті чого дозрівання йде значно швидше. Випускається два види активаторів: тільки для рослинних відходів — «Флумб-К» і для відходів всіх видів — «Флумб-супер». Як тільки компостні шари пересипають активатором, бактерії починають розмножуватися в шаленому темпі, швидко «з’їдають» матеріал — і все, буквально за шість-вісім тижнів компост готовий. Визначити його зрілість просто: за запахом свіжої землі й практично однорідним складом. Компост холодний і сипкий при перемішуванні. |