|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Домашнє «шампанське» З ЛИСТЯ чорної смородини можна просто заварювати запашний чай. Але ми пропонуємо вам виготовити ігристе вітамінне «шампанське». Смородина славиться не лише корисністю ягід: кажуть, вітаміни з них так і стрибають. Листя також заслуговує на увагу, бо містить багато корисних речовин. Беремо 200 г листя, ретельно промиваємо під струменем холодної води і дрібно ріжемо ножем. Цією зеленою масою заповнюємо трилітрову банку. Кип’ятимо 2,5 літра води. Окріп виливаємо у слоїк із листям і залишаємо на 12 годин. За цей час вода вбере всі корисні речовини. Тепер уже листя не потрібне — викидаємо його. В рідину додаємо за смаком цукор, лимонну кислоту або лимонний сік. Також треба всипати пів чайної ложечки сухих активних дріжджів і ретельно перемішати. Банку з майбутнім «шампанським» ставимо у тепле місце. Через п’ять-шість годин почнеться бродіння, яке супроводжуватиметься утворенням дрібних бульбашок. Процес має тривати не менш як 7 годин. За цей час напій насититься вуглекислотою. Зливаємо «шампанське» у пластикову пляшку, щільно закручуємо і ставимо у холодильник на 5-6 годин. Після цих маніпуляцій напій із листя чорної смородини можна дегустувати. На смак він справді нагадує шампанське, в ньому є невеликий процент алкоголю, але найголовніше — це вітаміни. Напій чудово тамує спрагу. Його можна готувати впродовж усього літа. Версія для друку До списку статтей | РЯСНІ дощі, що пронеслися над країною, напоївши вдосталь спраглу землю, на жаль, можуть завдати шкоди майбутньому врожаєві. Мова про поширені захворювання городини. І наша праця піде нанівець, а ми ж плекали кожний рядочок, поливали за спеки, підживлювали, боролись із бур’янами і шкідниками. Тож на часі озброїтися знаннями проти напасті. В наступному куточку зупинимося детально, як зарадити лихові та вилікувати, зокрема, ягідники і квасолю. А заразом поділимося досвідом вирощування баклажанів. Виявляється, це не так і важко, бо синенькі не такі примхливі, як солодкий перець, і мають сильнішу кореневу систему. Мабуть, не знайдеш в селі господині, яка не тримала б хоч кілька курочок, а то й півника. Аякже, свіже яйце дітям та онукам. Та буває, що не встигнеш забрати у несучки його неушкодженим — одразу розкльовує. От жіночка з Кіровоградщини й просить розповісти, як облаштувати гніздо таким чином, щоб завадити курці робити шкоду.
|