Домашнє «шампанське» З ЛИСТЯ чорної смородини можна просто заварювати запашний чай. Але ми пропонуємо вам виготовити ігристе вітамінне «шампанське». Смородина славиться не лише корисністю ягід: кажуть, вітаміни з них так і стрибають. Листя також заслуговує на увагу, бо містить багато корисних речовин. Беремо 200 г листя, ретельно промиваємо під струменем холодної води і дрібно ріжемо ножем. Цією зеленою масою заповнюємо трилітрову банку. Кип’ятимо 2,5 літра води. Окріп виливаємо у слоїк із листям і залишаємо на 12 годин. За цей час вода вбере всі корисні речовини. Тепер уже листя не потрібне — викидаємо його. В рідину додаємо за смаком цукор, лимонну кислоту або лимонний сік. Також треба всипати пів чайної ложечки сухих активних дріжджів і ретельно перемішати. Банку з майбутнім «шампанським» ставимо у тепле місце. Через п’ять-шість годин почнеться бродіння, яке супроводжуватиметься утворенням дрібних бульбашок. Процес має тривати не менш як 7 годин. За цей час напій насититься вуглекислотою. Зливаємо «шампанське» у пластикову пляшку, щільно закручуємо і ставимо у холодильник на 5-6 годин. Після цих маніпуляцій напій із листя чорної смородини можна дегустувати. На смак він справді нагадує шампанське, в ньому є невеликий процент алкоголю, але найголовніше — це вітаміни. Напій чудово тамує спрагу. Його можна готувати впродовж усього літа. |