П’ятниця, 7 липня 2017 року № 52 (19497)
http://silskivisti.kiev.ua/19497/print.php?n=36063

Кабачки з гірчинкою

ГІРКУВАТІ огірки — явище звичне. А чого гірчать кабачки, запитують читачі.

Таке трапляється вкрай рідко. Гіркий смак кабачків спричиняє та сама речовина, що й в огірків, — кукурбітацин. Таке буває, коли ділянки «перегодовані» високими дозами мінеральних добрив, що надміру поливалися.

Трапляється, гірчать кабачки літніх посівів, збір яких припадає на вересень-жовтень. Втрата звичайного смаку пояснюється скороченням світлового дня та зміною інтенсивності освітлення.

Що ж із такими кабачками робити? Розрізати вздовж і на кілька годин залити підсоленою водою.

Варто також знати, що кукурбітацин не шкідливий для людського організму. До того ж доведено, що ця речовина запобігає розвитку злоякісних клітин. Так що огірки чи кабачки з гірчинкою споживати навіть корисно. А не годяться до столу — охоче з’їсть худоба.