Готуємо баклажани, а смакуємо... гриби ДЛЯ приготування баклажанної закуски «як гриби» потрібно по кілька баклажанів, зубків часнику, ріпчастої цибулі, зелень кінзи, перець мелений (чорний або суміш перців різних видів), сіль, оцет столовий 9-відсотковий. Важливо дотриматися двох порад — від цього особливо залежить смак закуски. По-перше, баклажани бажано брати одного сорту і приблизно однакового розміру, щоб вони зварилися одночасно. Найкращий смак у молодих маленьких синеньких, а старі дуже великі плоди жорсткіші й нерідко гірчать. По-друге, не замінюйте кінзу іншими пряними травами, інакше баклажани «не будуть схожі на гриби», а будуть «як огірки». Отже, плоди очистити, покласти в каструлю підходящого розміру. Залити холодною трохи підсоленою водою. Щоб плоди не спливали, зручно прикрити їх тарілкою. Поставити каструлю на сильний вогонь; коли вода закипить, зменшити полум’я до мінімуму. Великі тверді баклажани варяться на слабкому вогні близько 7 хвилин, а для дрібніших достатньо 3-5 хвилин. Важливо, щоб плоди тільки злегка зварилися — не сильно розм’якшились і не перетворилися на безформну масу. Витягнуті з каструлі баклажани викласти на блюдо для повного охолодження. Тим часом дрібно нарізати зелень кінзи, почистити і подрібнити часник (часник і кінзу не змішувати), розрізати навпіл і на четвертинки очищені цибулини; далі нарізати тонко кільцями цибулю й покласти в окрему миску. Затим слід розвести столовий оцет водою у рівних пропорціях, наприклад, 2 столові ложки на 2 столові ложки кип’яченої води. Якщо користувалися часничницею, то для зручності приготування закуски можна змішати суміш оцту і води з часниковою кашкою. Холодні баклажани трохи віджати, видаливши зайву воду. Розрізати вздовж навпіл, а потім кожну половинку розрізати на кілька приблизно однакових часток. За бажання можна нарізати дрібні порційні шматочки (або ділити на шматочки вже засолені баклажани безпосередньо перед уживанням). Взяти банку або будь-який харчовий контейнер відповідного розміру. На дно ємності спочатку покласти тонкий шар нарізаної ріпчастої цибулі. На цибулю щільно — шар баклажанів. Рівномірно посолити, посипати часником, а зверху припорошити кінзою. Легко і акуратно притиснути зверху рукою всі прошарки. Потім змочити цю масу сумішшю столового оцту і води. Злегка припудрити перцем. Далі шари повторюються — цибуля, баклажани, сіль, часник, кінза, суміш столового оцту і води, перець, — аж до заповнення ємності. Відтак закрити контейнер кришкою і поставити в холодильник. Гостра і пряна баклажанна закуска буде готова через тиждень. Страва «як гриби» завжди йде на «ура». Смачного! |