Період окулірування ДЛЯ БІЛЬШОСТІ фруктових культур початок окулірування припадає на липень-серпень. Для безпомильного визначення початку цієї важливої операції слід перевірити легкість відділення кори від деревини при надрізуванні. Для успішного окулірування потрібно правильно заготовити живці. Це краще робити рано-вранці у день щеплення, коли деревина максимально насичена вологою. Зрізають однорічні пагони, залишаючи на дереві частину завдовжки 8-10 сантиметрів. Живці ліпше брати з освітлених місць крони всередині чи на верхівці. Вони мають бути з добре визрілими бруньками-вічками. Ознакою визрівання є припинення росту пагона в довжину й утворення великої бруньки. Така гілка тверда, пружна і злегка потріскує при згинанні. Не варто брати живці для окулірування з вовчкових пагонів. Вони зазвичай ростуть всередині крони і пізно визрівають, тому бруньки в них погано сформовані. Окулірування має бути виконане не пізніше ніж за два місяці до настання осінніх холодів. За цей період бруньки встигнуть прижитись, і тоді рослини перезимують. Зазвичай такі роботи виконують упродовж тижня. |