П’ятниця, 11 серпня 2017 року № 62 (19507)
http://silskivisti.kiev.ua/19507/print.php?n=36411

Їжак у садку

ЦІ ТВАРИНИ в приватних садах зустрічаються досить часто, особливо якщо ділянка розташована недалеко від лісу. Їх приваблюють для житла і облаштування гнізда живоплоти і затишні місця.

Раціон їжаків складається з усіляких комах і їхніх личинок, молюсків, земноводних, дрібних ссавців. Їжаку до вподоби жуки і черв’яки, равлики і слимаки, жаби і змії, ящірки і новонароджені зайчата. Не гребує він пташиними яйцями і пташенятами, що впали з дерева.

Їжаки ловлять і їдять змій (у тому числі отруйних гадюк), розоряють мишачі гнізда. Не бояться і жалких комах — руйнують осині оселі, розташовані в землі, і поїдають їхніх мешканців.

Як виявилося, ця тварина зовсім несприйнятлива до сильних отрут: укуси безлічі ос, бджіл, джмелів і навіть зміїна отрута їй не страшні.

Їжаки не гребують частуванням, демонструючи всеїдність. Вони дуже люблять поласувати молоком, сиром, хлібом, відвареними макаронами, печивом, насінням, горіхами, вареними картоплею і рисом, навіть... сухим котячим кормом.

У регіонах із холодною зимою їжаки намагаються нагуляти до кінця сезону якомога більше жиру, адже взимку сплять і зовсім нічого не їдять.

Безумовно, садівники мають гідно цінувати велику допомогу їжаків у захисті садів від різноманітних шкідників. Адже ці тварини надійно охороняють рослини, знищуючи вночі полчища слимаків та равликів, шкідливих комах. Спритно плюндруючи гнізда мишей, їжаки знищують їхнє велике потомство, чим суттєво впливають на скорочення чисельності та проганяють хвостатих із саду. І хоч часом на їхні гострі зубки потрапляють корисні для саду істоти (жаби, дощові черв’яки, ящірки), все одно користь від присутності їжаків на обійсті набагато більша, ніж шкода від них.

Якщо у вашому саду живуть їжаки, будьте до них прихильні й не наводьте восени на ділянці ідеальний лад. Не обрізайте зів’ялі пишні рослини зі спадаючими пагонами і листям та не вигрібайте до весни опале листя із затишних місцинок, щоб голкасті могли спорудити там собі хатинку для зимівлі.