![]()
Варення без цукру БУДЬ-ЯКІ плоди і ягоди (зі слив, аличі та ін. обов’язково вийняти кісточки) варять як звичайне варення, але без цукру. Спочатку доводять до кипіння, кілька хвилин тримають на вогні, тут же розливають у стерильні слоїки і закатують. При цьому в процесі варіння ягоди дещо втрачають товарний вигляд. Щодо компотів, то досвідчені господині стверджують, що плоди і ягоди з невеликим умістом цукрози достатньо тричі залити одним і тим же окропом і закатати. А плоди і ягоди з великим вмістом цукру необхідно стерилізувати. Якщо додати в заготовки ароматичні й цілющі трави, сік інших плодів, овочів і ягід, які здатні фіксувати вітаміни основної сировини (наприклад, сік столових буряків, червоної смородини, жимолості), то ефект виходить ліпший, ніж при консервуванні з цукром. Добавка в усі заготовки аскорбінової кислоти поліпшує смак, харчову цінність і зовнішній вигляд ягід і фруктів, сповільнює протікання в них окислювальних процесів. |