![]()
Овес лікарський Олександр КУРДЮК, кандидат біологічних наук.
ЗДАВНА повелося, що згадування про овес асоціюється з кормом для коней і сніданком англійських аристократів. І якщо перше застосування було поширене в Лісостепу і на Поліссі України, то як харчова культура овес з’явився в домашньому раціоні порівняно недавно. Сьогодні він є основною складовою сумішей під загальною назвою «мюслі». Овес містить у собі великий набір корисних речовин і елементів. Це і вітаміни — А,В1,В2,В6, К, аміно- та органічні кислоти, вуглеводи, білки, клітковина, наявні також залізо, мідь, цинк, хром, нікель, калій і фтор. Для організму людини овес є універсальним засобом м’якого впливу та регулювання багатьох процесів функціонування окремих органів, профілактики і лікування захворювань. Він суттєво притлумлює запальні процеси, виявляючи пото- і сечогінну дію, є жарознижувальним препаратом. Його застосовують для очищення організму, зниження та регулювання рівня цукру, виведення надлишку рідини, регулювання діяльності шлунково-кишкового тракту, нирок, підшлункової залози, він сприяє росту і відновленню уражених тканин, допомагає при застудних захворюваннях легень і бронхів, печінки і сечового міхура, підвищує імунітет, покращує обмін речовин, показники крові, зменшує тютюнову, алкогольну та наркотичну залежність. Овес помічний при проблемних захворюваннях шкіри, як протитуберкульозний засіб, для допомоги у боротьбі з ревматизмом та іншими захворюваннями суглобів. Найвідомішим сьогодні є застосування вівса для зменшення ваги. Рекомендують як зерно, так і його похідні продукти. Найпростіший варіант — вівсяні пластівці, залиті окропом і настояні протягом деякого часу. Зазвичай дві склянки зерна чи вівсяних пластівців звечора заливають у термосі літром окропу і зранку приймають або у вигляді каші, або проціджують і випивають склянку цього настою. За бажання можна додавати мед, горіхи і сухофрукти. Дехто овес спершу пророщує і вживає на другий-третій день після проростання. Для поліпшення діяльності печінки, особливо після перенесеного гепатиту, беруть склянку вівса, подрібнюють (на кавомолці чи у ступці), заливають двома склянками окропу і настоюють у термосі до ранку. Приймають по 100 мл тричі на день за півгодини до їди, додаючи столову ложку оливкової олії і мед за смаком. Якщо є бажання провести курс очищення організму, то такий відвар без додаткових інгредієнтів приймають по склянці перед сніданком протягом двох тижнів. Проблеми печінки, включаючи навіть цироз, можна лікувати, заваривши склянку вівса в літрі молока протягом 10 хвилин та настоявши в теплі кілька годин. Споживати чи у вигляді рідкої каші, чи процідити і пити по 100-200 мл три-чотири рази протягом дня. Для лікування гепатиту використовують також відвар одного об’єму вівса в чотирьох об’ємах води (млоїти на вогні 30-40 хвилин, дати настоятися, процідити і приймати по склянці чотири рази на день за 30 хвилин до їди). Як заспокійливий засіб, що допомагає при безсонні, випивають перед сном склянку теплого молочного відвару вівса з додаванням чайної ложки меду. Панкреатит можна спробувати вилікувати, відваривши на малому вогні сто грамів зерна протягом 10-15 хвилин у літрі води. Приймають двічі-тричі на день по півсклянки під час їди. Кашлю можна позбутися, споживаючи молочний відвар вівса або ж відвар на воді. У першому разі помічний при сухому, у другому — при мокрому кашлі. Відвар готують за класичним рецептом, беручи зерно чи вівсяні пластівці. Цільне зерно варять протягом 20 хвилин із розрахунку одна частина круп на дві частини рідини, а пластівці можна залити киплячою водою або ж молоком у термосі на ніч. Добре допомагають проти кашлю інгаляції із запареного свіжого чи висушеного вівса разом зі стеблами, процедуру проводять протягом 10-15 хвилин один-два рази на день. Із закрепами можна боротися, настоявши склянку вівса в одному літрі окропу протягом ночі, зранку приймати близько склянки такої рідини. Можна також їсти на сніданок рідку вівсяну кашу чи на основі такого відвару готувати киселі, що мають і профілактичні властивості. Для зниження кров’яного тиску 200 г вівса залити літром води, млоїти на малому вогні протягом півгодини, процідити і пити тричі на день після їди, але не пізніше ніж за дві години до сну. Для виведення надлишку води з організму повну склянку вівса залити 0,7 л молока, довести до кипіння і проварити на слабкому вогні протягом години. Потім настояти ще хвилин 30, процідити і приймати по 200 мл тричі на день. Проблеми шлунково-кишкового тракту лікують таким чином. Склянку вівса залити теплою водою на півдня. На повільному вогні довести до кипіння і варити 30-40 хвилин. Далі перелити в термос або ж дати можливість настоятися в теплі ще не менш як чотири години. Приймати по 100 мл процідженого відвару тричі на день за півгодини до їди. Інший варіант — взяти сухе зерно, подрібнити його в кавомолці й залити чотири столові ложки борошна літром окропу в термосі. Настояти 3-4 години і приймати за вищевказаним рецептом. Вивести камені з нирок і покращити їхнє функціонування можна, споживаючи подрібнений овес чи вівсяне борошно. На одну склянку вівсяного борошна беруть п’ять склянок холодної води. Поступово доводять до кипіння і варять протягом 30-40 хвилин на малому вогні, регулярно помішуючи. Дають охолонути. Зберігають у холодильнику. Випивають таку рідку кашку по 100-200 мл за тридцять хвилин перед кожним прийомом їжі, але не більше трьох склянок протягом дня. Запалення нирок можна притлумити відваром склянки вівса в літрі молока, прокип’ятивши протягом 30-40 хвилин. Приймати по півсклянки тричі на день. Цистит теж лікують відваром одного об’єму вівса в чотирьох об’ємах води, приготованому на малому вогні протягом півгодини. Остудити і пити з чайною ложкою меду по півсклянки тричі на день. При артрозі помічний відварений овес у вигляді компреса, а відвар пити паралельно протягом дня. Для приготування відвару беруть одну частину вівса на п’ять частин води і варять на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин. За день бажано випити 4-5 склянок такої рідини. Компреси з неї накладають на пухлини різного походження. Для поліпшення зору рекомендується відвар склянки вівса в двох літрах води. Варити на повільному вогні протягом тридцяти хвилин, охолодити і приймати рівними порціями до двох літрів на день. Ванни з додаванням настояного відвару вівса дуже корисні для очищення шкіри та лікування її проблемних ділянок, а також бронхіальної астми, пітливості, як заспокійливий засіб, для зменшення неприємних відчуттів при ревматизмі, запаленні суглобів. Для цього кілограм вівсяної соломи заварюють у відрі води, прокип’ятивши хвилин 10-15. Проціджують і виливають у ванну. Доводять до необхідного об’єму води і приймають ванну температурою 38-40ОС протягом 20 хвилин, орієнтуючись на самопочуття. Протипоказання. Не рекомендується лікуватися вівсом людям із хворобами жовчного міхура, нирковою недостатністю, з підвищеною кислотністю шлункового соку та індивідуальним несприйняттям. |