П’ятниця, 15 вересня 2017 року № 72 (19517)
http://silskivisti.kiev.ua/19517/print.php?n=36732

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Петрушка

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

НІХТО ще не вигадав кращих ліків, ніж ті, що завжди під рукою, — дешеві, смачні, ефективні і приємні для організму. До таких належить загальновідома петрушка городня та її «сестри» — петрушки кучерява, польова і посівна, в яких корисне листя і коріння.

Походить петрушка із гірських районів Середземномор’я. Це дворічна трав’яниста рослина, що в перший рік утворює розетку листя і веретеноподібний корінь, котрі і є основою для застосування в кулінарії та народній медицині. Листя використовують свіжим, для отримання соку, заморожують, а корінь зазвичай зберігають у свіжому вигляді, лише інколи — у висушеному та подрібненому. Рідше застосовується насіння.

Хімічний склад рослини досить різноманітний: ефірна олія, флавоноїди, аскорбінова й нікотинова кислоти, каротин, вітаміни А, В1, В2, С, К, РР, білки й цукри. В її складі є залізо, калій, кальцій, магній, цинк і фосфор.

Гастрит можна лікувати насінням петрушки. Дві столові ложки подрібненої сировини залити звечора літром води, настояти до ранку і приймати по 100 мл три-чотири рази протягом дня за 30 хвилин до їди.

Проблеми травлення, спазми тощо лікуються настоєм сухого насіння петрушки. П’ять столових ложок його заливають півлітра води, доводять на малому вогні до кипіння і відразу ж вимикають плиту, даючи суміші охолонути і настоятися. Проціджену рідину п’ють по дві столові ложки три-чотири рази на день упродовж тижня, потім роблять перерву.

Артрит лікують настоянкою суміші в рівних частинах сухого листя із сухим подрібненим коренем петрушки. Столову ложку препарату заливають трьома склянками окропу, настоюють близько десяти годин (або три-чотири години в термосі) й приймають по чверті склянки тричі на день. Артрит лікують також відваром одного кореня із зеленню в 200 мл води протягом 5-7 хвилин на малому вогні. Настояну і проціджену рідину приймають двічі на день по 100 мл.

При жіночих захворюваннях, постменструальному синдромі, клімактеричних проблемах та при затримці місячних рекомендується вживати препарати з петрушки. Можна пити столову ложку свіжого соку, розбавивши його у двох частинах води. За бажання додати по чайній ложці меду й лимонного соку. Дієвою буде витяжка з насіння в пропорції столової ложки на 200 мл води.

Запалення передміхурової залози лікують настоянкою висушеного і подрібненого коріння із розрахунку дві столові ложки на 100 мл окропу, настояти краще в термосі протягом 4-5 годин, процідити і приймати по півсклянки щодня.

Для поліпшення потенції до страв додавати 50-70 грамів зеленого листя, приймати суміш соку з водою (1:2), можна з медом.

Для лікування панкреатиту 100 грамів зеленого листя петрушки заливають молоком і проварюють на малому вогні не менш як півгодини. Проціджений відвар п’ють по дві столові ложки через рівні проміжки часу протягом дня.

Як сечогінний засіб рекомендується відвар склянки подрібненого свіжого листя, що кип’ятять у півлітра води протягом п’яти хвилин. Далі охолоджують, проціджують, приймають упродовж дня. Для стимулювання роботи нирок приймають по столовій ложці тричі на день суміш соку петрушки з медом.

Простатит лікують так: дві столові ложки натертого кореня петрушки заливають склянкою окропу, настоюють у термосі не менше чотирьох годин, фільтрують і приймають по столовій ложці три-чотири рази на день перед їдою. З цією ж метою використовують мелене насіння петрушки. Одну столову ложку заливають у термосі 500 мл окропу і настоюють не менш як чотири години. Проціджений настій випивають по 50 мл три-чотири рази на день перед прийомом їжі. Інший рецепт: дві столові ложки насіння петрушки перетирають із 200 г свіжого вершкового масла і приймають по чайній ложці два-три рази на день під час прийому їжі.

Для посилення виділення жовчі використовують настій чайної ложки насіння петрушки у 0,5 літра окропу. Рідину заливають у термос або ж загортають у теплозатримуючий матеріал. Через 4-6 годин такий настій приймають по дві столові ложки тричі на день. За відсутності насіння можна користуватися відваром — протягом 5-7 хвилин одну частину подрібненого листя кип’ятити в десяти частинах води.

Для зменшення жару та пониження температури під час хвороби можна приймати 2-3 чайні ложки подрібненого (перетертого) насіння протягом дня.

Укуси комарів змащують концентрованим свіжим соком, а після укусів бджіл і ос накладають компреси із соком або змащують ним місце укусу три-чотири рази на день. Так само роблять і для зменшення болю та швидшого загоєння забоїв і травм. Сік широко використовується і для покращення стану та відбілення шкіри, масок для обличчя, його додають у воду для вмивання. Компреси з відвару петрушки допомагають втомленим очам і поліпшують стан шкіри навколо повік.

У разі інтенсивного випадіння волосся втирають сік петрушки у шкіру голови перед сном. Інший варіант — подрібнене насіння залити олією (краще реп’яховою або оливковою, лляною, гарбузовою) у співвідношенні 20:100, настояти два тижні і втирати в голову кожних три дні.

Як загальнозміцнювальний препарат та для очищення організму беруть кілька викопаних коренів із листками. Листя дрібно ріжуть, а корінь натирають на тертці. Змішують, заливають двома об’ємами окропу і настоюють з вечора до ранку. Приймають щодня двічі по півсклянки протягом тижня. Потім роблять перерву 5-7 днів, і знову вживають у вказаних дозах. Ефективні й суміші подрібнених зелені петрушки, часнику і лимона, або його соку, що заливаються склянкою води і настоюються півгодини. Приймати по склянці щоденно.