П’ятниця, 15 вересня 2017 року № 72 (19517)
http://silskivisti.kiev.ua/19517/print.php?n=36745

Грибкові захворювання вишні

ГРИБКОВІ захворювання є серйозною проблемою для садівника. Адже уражене дерево не тільки швидко чахне, а й саме стає джерелом інфекції.

Утім, здебільшого достатньо дотримуватись елементарних правил агротехніки, щоб захистити вишневий сад од серйозних недуг, якими є кокомікоз, антракноз, моніліоз.

Насамперед дереву потрібні своєчасна обрізка, підживлення і полив.

Антракноз найчастіше уражує вишню і черешню, зокрема плоди. У народі побутує назва «гірка гниль», яка дуже добре відображає симптоми недуги. Грибок поширюється спорами, які зимують в опалих плодах.

Захворювання важко виявити на ранній стадії. Антракноз спричиняє появу світлих плям на ягодах, які з часом перетворюються на горбки з нальотом рожевого кольору. При сухій погоді плоди швидко засихають. Якщо хвороба з’явилася теплим дощовим літом, існує велика ймовірність того, що антракноз «скосить» увесь урожай вишні.

З метою профілактики проводять побілку дерев спеціальними сумішами. Обробляти слід не тільки вишню, а й решту дерев у саду, тому що захворювання дуже заразне.

Механічні пошкодження потрібно зачистити і замазати садовим варом. Таку ж обробку проводять після планової обрізки.

На жаль, якщо недуга розвинулася, профілактика не допоможе. Щоб боротьба з хворобою не затягнулася надовго, необхідно підібрати максимально ефективне лікування. Скажімо, препаратом полірам. Вишню обприскують тричі (20 г на 10 л води).

Мікоз вишні — це ціла група недуг, що спричиняється грибком. Найпоширеніше захворювання цього ряду — кокомікоз.

Хвороба спершу уражує листя — на ньому з’являються червоні крапки, які з часом переростають у плями. З нижнього боку листка можна побачити сам грибок, точніше, його спору у вигляді рожевого нальоту. Відтак вишня починає скидати листя. Це сильно позначається на зимо­стійкості дерева. Без природного захисту у перші ж холоди вишня підмерзає. За кілька сезонів стан дерева сильно погіршується. Вишня може навіть загинути.

Іноді хвороба уражує плоди. Вони стають потворної форми. В їжу такі не годяться.

Оскільки захворювання поширюється спорами, які зазвичай зберігаються в опалих рослинних рештках, потрібно регулярно згрібати і спалювати останні.

Після збору врожаю належить обробити дерево бордоською рідиною (1%) або хлор­окисом міді (0,4%).

Дуже важливо не пропускати обробки. Якщо прогавити, гриб проникне у тканини рослини, і боротися з ним буде дуже важко. Обприскувати гілки, вже уражені хворобою, марно, — їх доведеться видалити.

Деякі садівники рекомендують для надійності ввести додаткові обробки. Скажімо, на початку жовтня обприскати розчином сечовини (4%).