|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Айва дозріває у жовтні САМЕ слово «айва» прийшло до нас з турецької мови. А поети Сходу красу жінок порівнювали з ніжною красою плодів айви. Своїм зеленкувато-жовтим забарвленням айва нагадує лимон. Продукти її переробки — варення, джем, мармелад, желе, цукати, соки — дієтичні та надзвичайно смачні. Справжнім делікатесом є айва печена та парена. Збирають врожай від перших чисел жовтня до настання приморозків. І хоча стиглі плоди витримують температуру до мінус 4ОС, однак варто збирати їх раніше. У такому разі за температури зберігання плюс 2-3ОС вони долежать до кінця лютого. Свіжозібрані плоди надто тверді й терпкі, через що майже не їстівні. Проте тонкому аромату айви важко знайти конкурента: достатньо одного плода, щоб він заполонив усю кімнату. Агротехніка вирощування культури подібна до вирощування яблуні та груші. Проте ця культура менш вибаглива до ґрунтів, місця розташування — аби вистачало тепла і сонця. Найкращі строки для садіння — 10 —15 жовтня, навесні — середина квітня. Ями копають заздалегідь, завглибшки 50 — 60 см і завширшки близько метра. Бажано два-три відра перегною чи компосту змішати з верхнім шаром ґрунту. Цю поживну суміш ділять на дві частини. Одну вносять на дно ями, заповнивши її до половини, а другою засипають коріння. Саджанці беруть одно- чи дворічні з добре розвиненою кореневою системою та надземною частиною. Для хорошого вкорінення головне — це тепло, достатня вологість і належна аерація. За осіннього садіння можна починати формувати крону. Пагони вкорочують на третину або наполовину залежно від сили росту. Слабкі не чіпають. Як правило, верхні обрізують більше, ніж нижні. Зрізи обов’язково слід замастити фарбою на натуральній оліфі. Якщо ж з якихось причин рослину посаджено пізніше вказаного строку, обрізування краще залишити на весну. Сорти цієї культури в основному самобезплідні, тому висаджувати потрібно кілька рослин, мінімум дві, різних сортів, щоб вони запилювали одна одну. Чи не найцінніша властивість культури — щорічна і щедра врожайність. Хоч дерева айви порівняно невеликі, найкращі сорти у віці повного плодоношення (8 — 12 років) можуть давати понад 100 кг врожаю. Можливо, через твердість і терпкість свіжих плодів айва не дістала широкого розповсюдження в приватних садах. А дарма. Адже за вмістом поживних речовин та лікувальними властивостями її плоди не поступаються лимонам і значно багатші за яблука та груші. Версія для друку До списку статтей | ЗАГАЛЬНОВІДОМО, що фруктові дерева садять або навесні, або восени. І якщо вишня і слива «любить» весну, то для яблунь і груш сприятливіший осінній період. Головне не запізнитися, зробити це під час опадання листя з дерев чи відразу після листопаду. Правильно підготувавши посадкову яму та «комфортно» розмістивши в ній саджанець, ви виконаєте одну з основних умов для безперервного розвитку і рясного плодоношення дерева. Адже фруктові ростуть на одному місці десятки років, і якщо ви не матимете належної віддачі від них, то потім задумаєтесь, а чи все було зроблено як слід. Щоб не припуститись помилок при садінні, уважно прочитайте матеріал у наступному «ДГ». Тільки й чути нарікання на захмарні ціни на продукти, зокрема твердий сир. Але ж хіба українська господиня не знайде виходу із ситуації? Раніше лише плавлений сир виготовляли в домашній умовах, а тепер ширяться рецепти і твердого. Було б тільки молоко та бажання. Й час нині сприятливий — молоко переважно високої жирності. А ми вам допоможемо, надрукувавши загалом нескладні технології варіння сиру. Подамо й рецепти таких популярних марок, як моцарелла, адигейський. З додаткових складників — в основному те, що знайдеться вдома.
|