П’ятниця, 6 жовтня 2017 року № 78 (19523)
http://silskivisti.kiev.ua/19523/print.php?n=36937

Зберігаємо насіння правильно

ПЕРЕД закладанням на тривале зберігання обов’язково треба очистити насіння від сміття, відкалібрувати за розміром, підсушити. Для відділення мезги, опушення або шпишачків, а також щоб роз’єднати насінини, що злиплися, його насипають у матерчатий мішечок (на третину об’єму) і перетирають руками. Потім занурюють у 5%-й розчин кухонної солі (5 г на 100 г води), перемішують, дають відстоятися, промивають у холодній воді й підсушують.

Для відокремлення насіння гороху, пошкодженого брухусом, а квасолі — квасолевою зернівкою, готують 35%-й розчин аміачної селітри. Насіння зі шкідниками спливає.

Посівний матеріал капусти просіюють крізь решето з чарунками діаметром 1,5 мм, а редиски, редьки і дайкона — 2 — 2,5 см. У деяких видів капусти насіння дрібніше за 1,5 см, а в посушливі роки воно завжди формується дрібним. Тоді треба взяти решето з чарунками меншого розміру. Все дрібне насіння викидають, а решту калібрують у соляному розчині, при цьому насіння, що спливло, плюскле, а також сміття зливають разом із розчином, а те, що осіло, промивають чистою водою і просушують за температури 25ОС, розклавши тонким шаром на тканині.

Насіння перцю перебирають вручну, відокремлюючи дрібне і погано пофарбоване. Посівний матеріал кропу, салату, пастернаку звільняють від сміття, провіюючи його на вітрі або з допомогою вентилятора. Супліддя столових буряків очищають на похилій дошці, на яку наклеєна ворсиста тканина: сміття затримується, а насіння скочується.

Насіння більшості овочевих культур повинно мати вологість не більше 9%, особливо якщо воно розфасоване у пакетики. Визначити без приладу вологість посівного матеріалу помідорів, огірків, перцю можна, розламавши насінину. Якщо це не вдається, тобто вона лише згинається, значить, вологість вище норми.

Посівні якості зберігаються краще, якщо насіння тримати при температурі від 0 до 5ОС і постійній вологості повітря не більш як 55%. Але такі умови створити не так просто. Тому при звичайному зберіганні насіння в паперових пакетиках або матер’яних мішечках важливо стежити, щоб не було різких коливань температури і вологості.

Якщо насіння добре просушене (до 7%), то його можна зберігати в герметичній упаковці — скляних банках, пляшках, поліетиленових пакетах. Причому в такій тарі особливо цінні сорти досить довго (до 10 років і більше) тримають у погребі або морозильній камері холодильника.